TV-marathon over Europa

Cees Grimbergen, presentator van Rondom tien, was zo trots op zijn grapje dat hij het in de uitzending van vorige donderdag wel twee keer zei: ,,Nee, we hebben het vanavond niet over het Europese referendum.'' Enige aanleiding voor die kwinkslag was er dan ook wel, want sinds de Netwerk-redacties van EO, KRO en NCRV al een week geleden iedereen te vlug af wilde zijn met een hitsig getoonzette discussie-aflevering, is het referendum alom tegenwoordig. Zelfs op RTL4 werd er vrijdagavond een programma van Reinout Oerlemans aan gewijd – gefinancierd door het campagnepotje van het kabinet.

Maar een quiz was er nog niet van gemaakt. Dat gebeurt vanavond uitgerekend op Nederland 3, waar de NPS en de VPRO bereid werden gevonden mee te betalen aan de VARA-productie In heel Europa...! Astrid Joosten presenteert, samen met Frénk van der Linden rechtstreeks vanuit de Passenger Terminal in Amsterdam, een vraag- en antwoordspel met een handjevol ,,bekende Europese burgers'' als deelnemers. En tussen de bedrijven door draven de politici op, die dezer dagen toch al elke avond op de televisie zijn: premier Balkenende en de ministers Zalm, Bot en Brinkhorst aan de ja-kant en Jan Marijnissen en Geert Wilders als nee-zeggers.

Minstens twee van hen (Brinkhorst en Marijnissen) praten morgenavond – samen met de heren Bos, Herben, Van Aartsen en Rouvoet – eveneens mee in de Referendumavond Europa, die de NOS met Maartje van Weegen en Ferry Mingelen aanricht op Nederland 2. Ook daarvan is een soort wedstrijd gemaakt, omdat de eveneens onvermijdelijke Maurice de Hond na elke discussieronde de meningen peilt van een groep zwevende kiezers op de tribune.

De uitslag wordt woensdagavond bekendgemaakt en besproken in het NOS-programma Grondwet ja/nee op Nederland 2, wederom gepresenteerd door Van Weegen en Mingelen. ,,Deze avond is vergelijkbaar (in sfeer en inhoud) met de traditionele uitslagenavonden tijdens de verkiezingen'', weet de NOS al bij voorbaat te melden. Dat betekent dus ook dat die avond wordt afgesloten met het fractievoorzittersdebat onder leiding van Paul Witteman, die deze week in zijn column in VARA TV Magazine schrijft: ,,Maar zou het helpen, zo'n overdosis informatie over één onderwerp?'' Een antwoord geeft hij niet.

In heel Europa...!, VARA/NPS/VPRO, Ned.3, 20.25-22.00u. & Referendumavond Europa, NOS, morgen, Ned.2, 21.00-22.30u.

    • Henk van Gelder