Textielruzie China met VS en EU loopt hoog op

China, de grootste textielproducent ter wereld, heeft vandaag zijn zelf opgelegde beperkingen op de export van een groot aantal textielsoorten ingetrokken. Dit gebeurt uit vergelding voor de quota die de Verenigde Staten en Europa aan China hebben gesteld. China had al met zijn tegenmaatregel gedreigd.

Daarmee is het handelsgeschil over textiel tussen China en het westen geëscaleerd. De Chinese regering besloot tot de maatregel nadat de Europese Unie afgelopen vrijdag het geschil met China officieel aanhangig maakte bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

In totaal 148 soorten Chinese textiel werden sinds 1 januari belast met een exportheffing in een poging de uitvoer naar de Europese Unie en de Verenigde Staten af te remmen. Op 20 mei werden de tarieven van 74 categorieën vervijfvoudigd om Europa en de Verenigde Staten verder tegemoet te komen. China heeft nu besloten de heffingen op in totaal 81 textielsoorten per 1 juni in te trekken.

Het handelsgeschil vloeit voort uit het aflopen, op 31 december vorig jaar, van een langlopend internationaal akkoord dat met quota de uitvoer van textiel aan banden legde.

De quota waren bedoeld om de westerse textielindustrie de kans te geven zich voor te bereiden op de massale invoer van textiel uit lagelonenlanden als China, Bangladesh en Pakistan na liberalisering van de markt.

China beschuldigt met name Europa ervan tot het laatste moment gewacht te hebben op de afschaffing van de quota en noemt het geen wonder dat de invoer dan opeens omhoogschiet.

Sinds 1 januari is volgens Peking de uitvoer van textiel naar de EU en de VS met gemiddeld 20 procent toegenomen, maar Brussel en Washington noemen aanzienlijk hogere percentages.

De VS stelden twee weken geleden opnieuw quota in voor verschillende soorten Chinees textiel die de toename van de invoer beperken tot 7,5 procent per jaar. Daarvoor noteerde het Amerikaanse ministerie van Handel een stijging van 54 procent.

Volgens EU-cijfers is de invoer van Chinese T-shirts in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 187 procent, terwijl de import van linnen garens met 56 procent toenam. De woordvoerster van Europees Commissaris Mandelson (Handel) zei dat met de cijfers is aangetoond ,,dat er een onmiddellijk gevaar dreigt voor Europese bedrijven''.

Volgens de EU en de VS is bij de toetreding van China tot de WTO in 2001 afgesproken dat zijn handelspartners het recht zouden hebben marktverstorende invoer uit China te beperken.

Maar de Chinese minister van Handel, Bo Xilai, beschuldigde vanmorgen op zijn beurt Washington en Brussel ervan met de gegevens over de eerste drie maanden van dit jaar onvoldoende bewijs te leveren voor de veronderstelde marktverstoring door China.