Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Debat uit de Erasmus universiteit in Rotterdam over de Europese Grondwet met Jozias van Aartsen (VVD), Gerard van As (LPF), Wouter Bos (PvdA), Jan Marijnissen (SP), André Rouvoet (ChristenUnie) en Maxime Verhagen (CDA). Ook de uitslag van de laatste enquête over het referendum. Ned.2, 18.25-19.35u.

Netwerk. Aandacht voor het `non' van Frankrijk in het referendum over de Europese Grondwet. En een reportage over het mysterie rond het vergaan van een Franse visserskotter voor de kust van Engeland begin vorig jaar. Oorzaak zou zijn een aanvaring met de Nederlandse onderzeeër de Dolfijn, maar dat wordt door de Franse én Nederlandse marine hardnekkig ontkend. Ned.1, 20.30-21.05u.

In heel Europa. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.30-22.00u.

Nova. Onder meer een reportage uit Frankrijk over het referendum en een studiogesprek met o.a. de politici Femke Halsema, André Rouvoet en historicus Thomas von der Dunk. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRE

De mensen van het vluchtelingenwerk. Tweede deel van een documentaire serie over de vrijwilligers van de Stichting Vluchtelingenwerk Midden Gelderland in Barneveld. Ned.1, 22.30-23.05u.

Dokument: Opsluiten of opvoeden. Slot van een tweeluik over de rijksinrichting Den Engh waar 120 jongeren in de leeftijd tot 23 jaar opgesloten zitten voor zware misdrijven, verkrachting, berovingen en geweld. Ned.1, 23.05-23.45u.

AMUSEMENT

De reünie. Tweede deel van een serie waarin oud-klasgenoten herinneringen ophalen. Vanavond: de 10de klas uit eind jaren tachtig van de Vrije School in Zutphen. Ned.1, 21.05-22.00u.

FILM

Robin Hood: Prince of Thieves (Kevin Reynolds, 1991, VS). Indiana Jones-versie van een aan het mondiale groene bewustzijn aangepaste legende had ook Dances with Wolves 2 kunnen heten, al zijn de `merry men' van Sherwood Forest natuurlijk geen Sioux-Indianen. Titelrol van Kevin Costner. Met Mary Elizabeth Mastrantonio als romantic interest. BBC1, 18.45-21.00u.

Collateral Damage (Andrew Davis, 2002, VS). Actiefilm werd vanwege 11 september later uitgebracht. Arnold Schwarzenegger als brandweerman die vrouw en dochtertje verloor bij terroristische aanslag en het nu eigenhandig met kettingzagen en brandende gasflessen

opneemt tegen Zuid-Amerikaanse criminelen. SBS6, 20.30-22.40u, onderbroken door reclame.

Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999, VS). In zijn zwanenzang verkent Kubrick (1928-1999) de huwelijkse trouw en de seksuele moraal. Losjes gebaseerd op Arthur Schnitzlers Traumnovelle (1925), het relaas van een jonge arts (Tom Cruise) die, nadat zijn echtgenote (Nicole Kidman) hem een seksuele fantasie heeft opgebiecht, in een verwarrende rondgang geraakt langs zijn seksuele wensen, angsten en obsessies. Film gaat over dromen en is misschien zelf wel een droom. Veronica, 21.45-0.35u.

Roberto Succo (Cédric Kahn, 2001, Zwitserland/Frankrijk). Klinische verfilming, door de regisseur van L'ennui, van non-fictie-roman van Pascale Froment over uit gesticht gevluchte man (Stefano Casseti) die zich, zonder duidelijke motivatie, toelegt op verkrachtingen en moorden en onderwijl vriendschap sluit met een 16-jarig meisje. TV5, 22.35-0.25u.

Total Recall (Paul Verhoeven, 1990, VS). Tweede Amerikaanse succesfilm van de vrolijk nihilistische regisseur van Basic Instinct: een majestueus gewelddadige, op een uitgewoond Mars gesitueerde action fantasy over de identiteitscrisis van een met geïmplanteerde herinneringen kampende Arnold Schwarzenegger. Ook met Sharon Stone. BBC1, 23.50-1.35u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Jan Hoek, hoofdredacteur van het online jongerenmagazine Spunk.nl over het dubbelboek met zijn vriendin en Spunk-redacteur Renske de Greef. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur onder meer een gesprek met slagwerker en paukenist Peter Elbertse van het Nederlands Philharmonisch Orkest over de trommelpartij uit de Bolero van Ravel. In het tweede uur bericht schrijver David Sandes uit Parijs, over de stemming na de uitslag van het Franse referendum over Europa. Na tienen de werkplek van studente/schrijfster Iris Koppe en een verhaal van Toon Tellegen. 747AM, 20.02-23.00u.

Casa luna. Componist Rob Zuidam praat o.a. over zijn compositie

Fanfare waarmee het Holland Festival 1 juni opent. Radio 1, 0.04-1.00u.