Tegenstander van Talibaan vermoord in Afghanistan

In het zuiden van Afghanistan is gisteren een vooraanstaande geestelijke doodgeschoten die zich kritisch uitliet over de fundamentalistische Talibaan en opriep tot steun aan de regering van president Karzai. De moord is een nieuwe aanwijzing dat het verzet van de Talibaan en buitenlandse strijders in Afghanistan tegen het gezag in Kabul weer oplaait.

Afgelopen nacht belandde een raket op het terrein van het hoofdkwartier van de NAVO in Kabul. De explosie veroorzaakte schade maar niemand raakte gewond. Vanochtend raakten wel zeven Afghanen gewond toen een bom op de bagagedrager van een fiets van afstand tot ontploffing werd gebracht op het moment dat een voertuig van de NAVO passeerde. Dat gebeurde even buiten de hoofdstad, op de weg naar Jalalabad waar veel troepen van de internationale vredesmacht ISAF zijn gelegerd. De NAVO voert het bevel over ISAF. De gewonden zaten in een taxi die achter het militaire voertuig reed.

De gisteren in de zuidelijke stad Kandahar doodgeschoten geestelijke Mullah Abdullah Fayaz stond bekend om zijn afwijzing van het rigide beleid van de Talibaan. Twee jaar geleden ontsnapte hij aan de dood bij een bomaanslag op zijn moskee in Kandahar. Daarbij vielen toen 16 gewonden.

Fayaz was voorzitter van een door de regering benoemde raad van (islamitische) geestelijken in Kandahar, de regio waar de beweging van de Talibaan (`Koranstudenten') is ontsproten. Op een bijeenkomst van geestelijken kritiseerde hij vorig week nog fel de zelfbenoemde geestelijk leider van de Talibaan, Mullah Mohammad Omar. Gisteren werd hij in het centrum van Kandahar doodgeschoten door twee mannen op bromfietsen, toen hij zijn kantoor uitkwam. Een zegsman van de Talibaan zei dat Fayaz verdiende om te sterven omdat ,,hij in naam van de islam tegen de Talibaan predikte''. In Kandahar zijn ook de Nederlandse commando's gelegerd die deel uit maken van Enduring Freedom, de door de Verenigde Staten geleide militaire operatie tegen de Talibaan en strijders van Al-Qaeda.