Spionage met Paard van Troje in Israël

Tientallen Israëlische telecombedrijven, maar ook nutsbedrijven en auto-importeurs blijken elkaar met speciale computerprogramma's te bespioneren. Een speciaal team ter bestrijding van witteboordencriminaliteit in Tel Aviv heeft met behulp van de computerdivisie van het Britse Scotland Yard gisteren 21 arrestaties verricht in Israël en Engeland en heeft vandaag invallen gedaan bij meer dan 80 bedrijven en huizen van verdachten. Hoofdcommissaris van politie Roni Hindi sprak vandaag over ,,de grootste industriële spionagezaak in de geschiedenis van Israël''.

Centraal in het half jaar oude onderzoek, waarover de Israëlische media op last van de rechter niet mochten publiceren, staat de in Londen gearresteerde computerprogrammeur Michael Haeprati. Deze in Engeland woonachtige Israëliër is een soort superhacker die speciale software heeft ontworpen om de computers van bedrijven binnen te dringen. Deze programma's – zogeheten Paarden van Troje – verkocht hij, vermoedt de Israëlische justitie, aan drie gerenommeerde detectivebureaus in Israël.

Deze detectivebureaus op hun beurt gebruikten de software om namens hun klanten de concurrentie te bespioneren door e-mail en vertrouwelijke documenten te lezen en te kopiëren. Uit het eerste onderzoek van de fraudebestrijders is, althans volgens commissaris Hindi, gebleken dat Israëlische ondernemingen royaal gebruikmaken van de diensten van de detectivebureaus. Hij zei dat tachtig bedrijven langs deze weg geheime informatie over de concurrenten hebben verzameld. Bij die tachtig zitten bedrijven die commerciële kabeltelevisiestations exploiteren, mobieletelefoonbedrijven, en een aantal auto-importeurs.

Ook de financiële media, waaronder de zakenkrant Globes, bleken doelwit te zijn van digitale bedrijfsspionage, net als chocolademaker Strauss-Elite. Marketing- en financiële plannen, gecompliceerde aanbiedingen en voorgenomen advertentiecampagnes bleken gewilde informatie te zijn, waarvoor bedrijven tot 30.000 dollar per opdracht aan de detectivebureaus betaalden.

Volgens een woordvoerder van de politie in Tel Aviv bleven vooralsnog de sectoren met ,,harde, niet-financiële, maar militaire en wetenschappelijke geheimen, zoals patenten en codes'' buiten schot.

Onder de arrestanten bevinden zich behalve de computerprogrammeur ook de directeuren van de detectivebureaus en tien directievoorzitters en financiële directeuren van telecombedrijven die de concurrenten hebben bespioneerd. In eerste reacties van hun advocaten legden de bedrijfsleiders de verantwoordelijkheid voor eventuele onrechtmatigheden bij de detectivebureaus.

De hele zaak kwam bij toeval aan het licht na een klacht van de Israëlische schrijver Ammon Jacont en zijn echtgenote Varda Raziel Jacont. Hun dochter was enige tijd getrouwd met de door Scotland Yard aangehouden computerprogrammeur. Dit echtpaar voelde zich vorig jaar voortdurend bespioneerd: hun elektronische post verscheen op internet, net als manuscripten van nog niet gepubliceerde boeken en financiële gegevens. Zij vermoedden meteen dat hun voormalige schoonzoon, Michael Haeprati, hiervoor op de een of andere manier verantwoordelijk was. De politie in Tel Aviv nam de merkwaardige klacht van het in Israël beroemde echtpaar serieus en kwam daardoor Haeprati op het spoor.

    • Oscar Garschagen