Recordpoging van Bekele op 10.000 m. mislukt

De Ethiopische langeafstandsloper Kenenisa Bekele is er gisteren bij de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo niet in geslaagd het wereldrecord op de 10.000 meter te verbeteren. Hij liep een tijd van 26.28,72, waarmee hij ruim acht seconden verwijderd bleef van het wereldrecord (26.20,31), dat hij een jaar geleden in het Tsjechische Ostrava liep.

Bekele, die buiten zijn vaderland voor het eerst werd vergezeld door zijn ouders, schreef zijn mislukte poging toe aan de wind en het falen van de hazen, die het maar zes ronden volhielden, met als gevolg dat de Ethiopiër te lang alleen het hoge tempo moest bepalen. Bovendien droeg hij de `ballast' van een achtervolger met zich mee. Zijn landgenoot Abebe Dinkessa liep 24 ronden in het spoor van Bekele. Pas in de laatste ronde slaagde de olympisch en wereldkampioen er met een eindsprint in zich van Dinkessa te ontdoen.

Ondanks zijn teleurstelling over de prestatie liep Bekele de vierde snelste tijd ooit op de 10.000. Het kon hem niet bekoren, omdat hij zijn zinnen op het wereldrecord had gezet. En omdat hij teleurgesteld was in de weersomslag.

Overigens behaalde Bekele wel een succesje buiten de baan. Zijn manager Jos Hermens kreeg een jaar na dato pas gedaan dat de organisatie van de Grand-Prixwedstrijd in het Tsjechische Ostrava hem de 90.000 euro aan startgeld en wereldrecordbonus uitbetaalde.