Pinoké wint van Hurley in Amsterdamse derby

Twee Amsterdamse hockeyclubs streden afgelopen weekeinde om een plaats in de hoofd-klasse. Het ervaren Pinoké won, ten koste van Hurley.

En weer smakten de hockeyers van Hurley ontgoocheld tegen het kunstgras. Was het dertien maanden geleden EMHC dat de deur naar de hoofdklasse in het slot gooide, gisteren versperde `buurman' Pinoké de toegang tot de hoogste afdeling. Het leidde andermaal tot een massale zitactie van hoofdschuddende en vloekende spelers.

Eén troost: de vrouwen van de tweede hockeyclub van Amsterdam (1.792 leden) dwongen gisteren wél promotie af, en keren na drie jaar terug in de hoogste afdeling. Ten koste van Oranje Zwart, de club uit Eindhoven die met slechts twee overwinningen als elfde en voorlaatste eindigde in de hoofdklasse. Nummer tien Push daarentegen handhaafde zich wel; de club uit Breda versloeg gisteren Groningen voor de tweede keer binnen twee dagen: 2-0.

Maar de blijde boodschap vanuit Brabant kon de pijn van de nederlaag (3-2), en daarmee de uitschakeling, niet wegnemen. Opnieuw is Hurley veroordeeld tot een overlevingstocht in de overgangsklasse. ,,Maar we blijven onze schouders eronder zetten'', sprak trainer-coach Siegfried Aikman met een zure glimlach.

Nadat Hurley ruim een week geleden de openstaande rekening met EMHC, de nummer twee uit de andere overgangsklasse, had vereffend, mocht de ploeg dit weekeinde opdraven tegen buurman Pinoké. Die was het seizoen in de hoofdklasse voortvarend begonnen, getuige de vierde plaats na vier speelronden. Maar na de monsternederlaag tegen Bloemendaal (0-8), medio november, ging het licht langzaam maar zeker uit bij het grillige en mentaal aangeslagen gezelschap, die de competitie afsloot met de tiende plaats.

En zo speelde de studentenclub gisteren ook in het nerveuze stickgevecht. Het duel werd ontsierd door overtredingen, die het eigen onvermogen moesten maskeren. Tien minuten voor tijd pas besliste de thuisploeg de Amsterdamse burenruzie na een strafcorner die in de rebound werd benut door oud-international Danny Bree.

Aikman nam zijn jeugdige selectie naderhand omstandig in bescherming. Het was welbeschouwd al een klein wonder dat zijn ploeg, ingedeeld bij het kapitaalkrachtige en inmiddels gepromoveerde Rotterdam, de race zo lang had volgehouden. ,,Deze groep is in recordtempo volwassen geworden'', sprak de 46-jarige coach, die vorige zomer veel spelers zag vertrekken.

Slechts vijf spelers bleven, en dus kon Aikman in zijn tweede jaar opnieuw beginnen. Hij was dan ook apetrots op zijn dapper strijdende elftal, dat in het tweeluik de prijs betaalde voor het gebrek aan ervaring. Want een koelbloedige strateeg op het middenveld, zoals voorheen Remco Koster en Fernando Zylberberg, heeft Hurley niet. Het Ierse dravertje Andrew McConnel, vorig jaar op goed geluk neergestreken in Amsterdam, stond gisteren symbool voor de niet aflatende ijver.

Pinoké daarentegen loopt over van de ervaring. ,,Wij bleken uiteindelijk gehaaider'', erkende coach Norbert Nederlof, die gevrijwaard blijft van een derde en beslissend duel zoals die andere voor klassebehoud strijdende club, Breda. Zonder de drie buitenlanders (één Australiër, twee Nieuw-Zeelanders) won (2-3) én verloor (2-3) de vorig jaar gepromoveerde club afgelopen weekeinde van HC Eindhoven, waardoor beide ploegen zaterdag op herhaling moeten.

Pinoké kan de koffers pakken. In de geruststellende wetenschap dat de derde club van Amsterdam (1.749 leden) niet alleen over routine beschikt, ook over een verwoestende strafcorner. Aanvoerder Jeroen Koops scoorde zaterdag (1-3) al twee keer vanaf de rand van de cirkel. Een dag maakte hij de 1-1 en stond hij aan de basis van de winnende treffer.

Niet voor niets maakte Koops begin dit jaar zijn debuut in de Nederlandse selectie. Sindsdien heeft de zoon van Mister Pinoké Max Koops volgens Nederlof ,,zo'n beetje de hele hoofdklasse aan de lijn gehad'', maar de student bouwkunde blijft international of niet `de gezelligste club van het Amsterdamse Bos' trouw. ,,Jeroen is een prototype-Pinokeër: geen gezeur, lekker hockeyen, geld verdienen doen we met een echte baan.''

Dat credo gaat ook op voor Hurley, want na het afketsen van de deal met ABN Amro zit de club nog altijd zonder hoofdsponsor en dus zonder geld. Aikman kan dan ook slechts hopen dat én zijn selectie intact blijft én ,,er nog talentvolle spelers bereid zijn om niet voor het geld te kiezen, maar voor een gezellige club met potentie''.

Met diezelfde boodschap gaat zijn collega Nederlof de komende weken de markt op, al houdt ook Pinoké de hand op de knip. Morgen stapt hij op het vliegtuig naar Egypte, waar hij de Nederlandse jeugdploeg gaat klaarstomen voor het WK voor junioren, dat op 29 juni in Rotterdam begint. Neemt Noppie na afloop een Noord-Afrikaan mee naar Pinoké? Nederlof, grijnzend: ,,Wie zal het zeggen?''

    • Mark Hoogstad