Ophef over opgehouden scholieren

Een bus met Nederlandse scholieren is vorige week urenlang opgehouden door de Poolse douane. De Poolse ambassade in Den Haag vindt dat de grenswachters moeten worden aangepakt ,,als inderdaad sprake blijkt van discriminerend gedrag''.

Een groep van ongeveer dertig vmbo-leerlingen van het Amsterdamse Montessori College Oost is vorige week zowel bij de heen- als terugreis urenlang opgehouden bij de grensovergang Ludwigsdorf aan de Duits-Poolse grens. De Amsterdamse wethouder Aboutaleb (Onderwijs en Integratie) neemt de zaak hoog op. Hij stuurt deze week een brief aan minister Bot van Buitenlandse Zaken met het verzoek opheldering te vragen bij de Poolse en Duitse ambassade.

De scholieren waren op weg naar het voormalige concentratiekamp Auschwitz in Polen. Het bezoek is onderdeel van een project van de gemeente Amsterdam om jongeren meer over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de jodenvervolging in het bijzonder bij te brengen.

Volgens de schoolbegeleiders waren de papieren van alle 28 scholieren in orde en werden zij alleen maar zo lang opgehouden omdat het merendeel van de kinderen van buitenlandse komaf was. Begeleider Trudy Coenen: ,,Een Poolse douanier keek alle papieren in en vroeg toen `Heeft u geen normale kinderen?'. Ik zei: `Deze kinderen zijn normaal, u bent niet normaal'''.

De Poolse ambassade noemt de keuze voor de grensovergang Ludwigsdorf/Jedrzychowice wat ongelukkig. ,,Jedrzychowice is een kleine grensovergang die niet is toegerust om met grote groepen om te gaan'', zegt de woordvoerder. Vlakbij ligt de grotere grensovergang van Görlitz (Zgorzelec). De ambassade zegt nadrukkelijk de zaak niet te willen bagatelliseren. ,,Het probleem is dat het verhaal al twee dagen rondbazuint, zonder dat de feiten duidelijk zijn'', aldus de woordvoerder. ,,We hebben geen officiële klacht ontvangen en proberen al sinds gisteren contact te leggen met de betrokken leraren.''

De begeleiders van de schoolkinderen zijn er van overtuigd dat racistische motieven ten grondslag liggen aan het oponthoud. Na drie uur wachten bij de eerste grensovergang afgelopen dinsdag, nam begeleider Coenen contact op met een juridisch adviseur van de premier. ,,Zij heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken opgebeld en die hebben vervolgens de Nederlandse ambassade in Warschau op de hoogte gesteld. Na twee minuten mochten we gaan''. Bij hun terugkeer moesten de scholieren echter opnieuw uren wachten.

Polen is lid van de Europese Unie, maar doet nog niet volledig mee met het zogenaamde Schengen-verdrag, dat vrij reizen mogelijk maakt. Daarom heeft het land de verplichting om te blijven controleren aan de grenzen.