Offensief en aanslagen in Bagdad

In en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad is gisteren een ongekend groot offensief van start gegaan tegen rebellen. Niettemin werden gisteren zeker 15 inwoners van Bagdad bij verschillende aanslagen gedood.

In Hilla, ten zuiden van de hoofdstad, werden vanochtend 27 mensen gedood en 1180 gewond bij een dubbele zelfmoordaanslag bij een overheidsgebouw waarvoor honderden politieagenten juist protesteerden tegen de ontbinding van hun speciale eenheid. Alle doden zijn politiemannen.

Opstandelingen, in overgrote meerderheid leden van de sunnitische minderheid, hebben hun geweld de laatste maanden scherp opgevoerd. Alleen al deze maand zijn volgens officieuze cijfers meer dan 750 leden van Iraakse veiligheidsdiensten en burgers bij aanslagen om het leven gekomen. Om het initiatief te hernemen kondigde de regering daarom vorige week operatie Bliksemschicht aan, waarbij 40.000 Iraakse politiemannen en militairen, met steun van 10.000 Amerikaanse militairen, Bagdad zouden afgrendelen van de buitenwereld en de stad wijk voor wijk op de aanwezigheid van opstandelingen doorzoeken.

In het noorden en zuiden van Bagdad werden gisteren controleposten opgezet en auto's doorzocht. De autoriteiten meldden dat 500 verdachten waren opgepakt, onder wie een generaal van een van de veiligheidsdiensten van Saddam Hussein. Maar correspondenten zeiden dat nog weinig te merken was van een grotere aanwezigheid van politie en leger. De groep van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi, een van verscheidene organisaties die een rol spelen in het geweld, claimde in een verklaring op internet met de aanslagen van gisteren zelf in het offensief te zijn gegaan, tegen het ,,futiele plan'' van de regering.

Amerikaanse militairen arresteerden vanochtend vroeg de leider van Iraks grootste sunnitische politieke partij in Bagdad. Waarom Mohsen Abdul-Hamid, leider van de Iraakse Islamitische Partij, is aangehouden, werd niet meteen bekendgemaakt. De secretaris-generaal van de partij, Ayad al-Samarai, sprak van een ,,provocerende en dwaze daad''. ,,Op een moment waarop de Amerikanen zeggen dat ze gebrand zijn op werkelijke sunnitische participatie, arresteren ze nu het hoofd van de enige sunnitische partij die oproept tot een vreedzame oplossing'', zei hij.

Onder druk van rebellen en uit woede over hun marginalisering na de val van Saddam Hussein, bleven de sunnieten weg van de verkiezingen van 30 januari. Washington heeft er bij de shi'ieten en Koerden die nu de overhand hebben, op aangedrongen sunnieten meer te betrekken bij het opstellen van de grondwet.