Muziekfeest met slim rood balletje

Omdat hij zo opgaat in het kleine universum waarin hij ronddoolt, lijkt theatermaker Ad van Iersel zelf wel een rood balletje of een heen en weer zwaaiende steen die geluiden voortbrengt. Zijn hoofd steeds dicht bij al die wonderlijke spulletjes die zijn pad kruisen, zijn lijf op handen en voeten over een ronde weg vol geheime gaten en berijders.

Prettig verdwaald van theatergroep Drie Ons – vormgeving: Hedy Grünewald – is gemaakt voor kinderen van zes jaar en bestaat uit diep doorleefde kleine gebeurtenissen. Er is een huis van ribbelkarton waarin een rood balletje woont. Dat rolt op gezette tijden aan Van Iersel voorbij en hoezeer hij het ook probeert te grijpen, het balletje is hem steeds te slim af. Daarom steekt hij zijn hand in het gat waarin het balletje wegtolde en hij blijft vastzitten. ,,Wat is hij dom hè?'', zegt een meisje in de zaal tevreden tegen haar vader.

Eindelijk weet Van Iersel zijn hand los te krijgen, hij scheurt hem los samen met een stuk wegdek. Aan de andere kant van dat wegdek blijkt zich een huis met boompjes te bevinden én een microfoon waar muziek uitkomt, dezelfde muziek als bij Van Iersel bovengronds. Muziek van zwaaiende stenen tegen spijkers, versterkte klankplaten en xylofoons. Muziek van talloze tingeltangel machientjes waar kinderen inslapen, muziek van raspende klokken en een ijle zangstem.

Kinderlijk blij speelt Van Iersel met zijn muziekparadijsje. Zijn geluk kan al helemaal niet meer op als de rode bal bij hem terugkomt. Precies op tijd voor het verjaarsfeestje dat met een groepje andere ballen wordt gevierd. Ze komen aangerold over de ronde weg en landen precies voor de versierde verjaarstoel. Van Iersel zet er glimlachend twee kaarsjes naast. Een kleine voorstelling, voortgestuwd door een inventief en klankrijk decor.

Prettig Verdwaald door Jeugdtheatergroep Drie Ons. Samenstelling en uitvoering Ad van Iersel (spel) en Hedy Grünewald (vormgeving). Vanaf 6 jaar. Gezien: 29/5, Theater de Vorst, Tilburg. Tournee t/m 14/8. Inl. (013) 5368191 of www.drieons.nl

    • Jowi Schmitz