Miljardenkrediet voor ABN-rivaal Lodi van banken

De Italiaanse Banca Popolare di Lodi, de rivaal van ABN Amro in haar Italiaanse overnamestrijd, krijgt een miljardenkrediet van drie grote Duitse banken. Met het krediet van 4,8 miljard euro kan Lodi een contant bod op Antonveneta financieren. ABN Amro en Lodi strijden sinds eind maart om de zeggenschap bij de Italiaanse bank.

Dit meldden Italiaanse kranten en internationale persbureaus vanmorgen op basis van anonieme bronnen.

De drie banken zijn Deutsche Bank, WestLB en Dresdner Kleinwort Wasserstein. Volgens het Britse persbureau Reuters kunnen de Franse bank BNP Paribas en Italiaanse banken ook nog toetreden tot de groep van kredietverstrekkers. Zonder een krediet had Lodi het bod waarschijnlijk niet kunnen betalen. De bank is veel kleiner dan Antonveneta, heeft een marktwaarde van 2,3 miljard euro en had afgelopen maand al moeite met de financiering van de aankoop van aandelen Antonveneta.

De strijd tussen ABN Amro en Lodi begon toen de Nederlanders eind maart een bod uitbrachten van 25 euro contant per aandeel Antonveneta. ABN reageerde met haar bod op Lodi, dat op de beurs bezig was haar belang in Antonveneta uit te breiden tot uiteindelijk bijna 30 procent. Vervolgens kwam ook Lodi eind april met een bod dat volgens Lodi een waarde had van 26 euro. Dat bestond vooral uit aandelen en obligaties en is volgens analisten maar rond de 23 euro waard.

Lodi kwam later met een tweede bod van 24,47 euro in contanten. Dit moest het uitbrengen nadat de Italiaanse beursautoriteit Consob had geoordeeld dat Lodi had samengespannen met andere beleggers en dat deze groep samen een belang van 40 procent had in Antonveneta. Volgens de Italiaanse wet moet een investeerder, of een groep beleggers, een bod uitbrengen op alle aandelen als hij een belang heeft van ten minste 30 procent.

De Consob stelde eind vorige week dat het `papieren' bod hoger moet worden omdat het meer waard moet zijn dan het bod van ABN Amro. Analisten verwachten dat Lodi aandeelhouders extra contanten zal aanbieden als de waarde van de aandelen daalt die als betaling worden aangeboden.

De overnamestrijd duurt in ieder geval nog tot 22 juni. Dan loopt het bod af van ABN Amro. Als de Nederlanders op dat moment minder dan 50 procent van de aandelen Antonveneta aangeboden hebben gekregen, komt de bank voor een lastige keuze te staan. zij kan dan besluiten het bod te verhogen of het eigen belang in Antonveneta aan Lodi verkopen.