Meerderheid Fransen tegen Europese Grondwet is nederlaag voor Chirac

De Europese Grondwet is gisteren bij referendum door een ruime meerderheid van de Franse kiezers verworpen: 54,87 procent van de uitgebrachte stemmen, tegen 45,13 procent voor het ja. De opkomst was hoog. Ruim 70 procent van de bijna 42 miljoen stemgerechtigden maakte de gang naar de stembus, een fractie meer dan bij het vorige Europese referendum, over het Verdrag van Maastricht in 1992.

De door de Franse pers ,,massaal'' en ,,enorm'' genoemde afwijzing van het grondwettelijk verdrag is behalve voor het Europese project een zeer ernstige nederlaag voor president Jacques Chirac, die het referendum heeft uitgeschreven. Het staatshoofd heeft naar aanleiding van de in de peilingen voorspelde nederlaag tot drie keer toe geprobeerd de Franse kiezer op andere gedachten te brengen. Hij had vantevoren gezegd niet te zullen aftreden.

In een plechtige verklaring, gisteravond, twintig minuten na het sluiten van de stembussen in Parijs en Lyon, zei hij ,,kennis'' te hebben genomen van de ,,soevereine beslissing'' van de Fransen. Met de opmerking dat hij op 16 juni, als de Europese Raad bijeenkomt, de Franse positie ,,zal verdedigen'', bevestigde hij impliciet zijn aanblijven als staatshoofd. Sommige leiders in het nee-kamp eisten gisteravond zijn aftreden. Wel zei Chirac ,,in de eerstkomende dagen'' de regering van premier Jean-Pierre Raffarin te zullen wijzigen. Aangenomen wordt dat Raffarin het veld zal moeten ruimen.

Andere grote verliezer van het referendum is de Parti Socialiste, die door de uitslag in feite in tweëen is gesplitst. Leider François Hollande, fervent voorstander van de Grondwet, heeft zich in de campagne teweer moeten stellen tegen een groot nee-kamp in eigen kring.