Liefers verbetert record 3.000 meter

Van de Nederlandse atleten bij de Fanny Blankers-Koen Games leverde Gert-Jan Liefers gisteren de meest opzienbarende prestatie. De Apeldoornse middellangeafstandsloper verbeterde zijn eigen Nederlands record op de 3.000 meter met ruim vijf seconden, tot een tijd van 7.37,48. Het was de stille wederopstanding van een atleet, die na de Olympische Spelen op het punt heeft gestaan met topsport te stoppen. Pas na een half jaar wikken en wegen, kwam Liefers tot het inzicht dat het te vroeg was voor een afscheid.

De Olympische Spelen, waar Liefers achtste werd op de 1.500 meter, hadden hem mentaal dermate leeggezogen, dat hij vorig jaar `leeg' uit Athene terugkeerde en nieuwe impulsen zocht voor een vervolg van zijn carrière. Hij was het zat een huis te delen met andere atleten nabij het nationale sportcentrum Papendal en vroeg zich hardop af of de samenwerking met trainer Honoré Hoedt nog wel zin had. Na indringende gesprekken met zijn trainer kwam Liefers tot de conclusie dat een breuk niet de oplossing was. ,,Honoré en ik hebben de samenwerking beter afgebakend. Hij is de deskundige die de schema's maakt en ik ben de atleet die zich daaraan conformeert.''

Hoewel Liefers zichzelf een 1.500-meterloper vindt, heeft hij zich voorgenomen zijn loopbaan met meer ambities – medailles in plaats van finaleplaatsen – te vervolgen. Hij wil ook de 5.000 meter gaan lopen. Hoedt dicht Liefers op die afstand grote kansen toe bij de Europese kampioenschappen van volgend jaar in Göteborg. De trainer: ,,Qua talent, niet qua niveau, is Liefers te vergelijken met de Marokkaan Hicham El Guerrouj. Hij heeft net als de Marokkaan de inhoud voor de de ongebruikelijke combinatie van 1.500 en 5.000 meter. Vergeet niet dat Gert-Jan ook een goede crosser is. En bij afwezigheid van de Afrikanen denk ik, dat hij bij de EK een gouden medaille moet kunnen winnen.''

Liefers gaat mee in die redenering van Hoedt en heeft zijn training in omvang al uitgebreid. Om die reden liep hij gisteren in Hengelo niet de 1.500 meter maar de (incourante) 3.000 meter, waarvoor tweevoudig olympisch kampioen El Guerrouj had afgezegd. En daarop maakte de Apeldoorner indruk door lange tijd in het spoor van vier Afrikanen te blijven én door het lopen van regelmatige rondetijden.

Drie jaar nadat hij het Nederlands record op de 3.000 liep, kwam hij gisteren tot een verbetering van vijf seconden. De tijd van 7.42,95 maakte plaats voor 7.37,48 en is een indicatie van de mogelijkheden die Liefers op de 5.000 meter heeft.