Kans Remmerts de Vries en Kuijer op Gouden Griffel

Vijf kinderboeken maken kans op de Gouden Griffel 2005, de jaarlijkse prijs voor het mooiste kinderboek. De genomineerde boeken zijn De twaalfde man van Hilde Vandermeeren, Cheffie is de baas van Kaat Vrancken, De Noordenwindheks van Daan Remmerts de Vries, Het boek van alle dingen van Guus Kuijer en Waarom een buitenboordmotor eenzaam is van Joke van Leeuwen.

Dit heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag laten weten. Deze vijf kinderboeken krijgen een Zilveren Griffel, net als Waarom jij er bent van Wolf Erlbruch dat als oorspronkelijk Duitstalig boek niet kan meedingen naar de Gouden Griffel. Op het Kinderboekenbal, waarmee op 4 oktober de 51ste Kinderboekenweek begint, wordt bekend welk boek de Gouden Griffel 2005 krijgt. Tot dit jaar werden de Gouden Griffel, de Zilveren Griffels en de Gouden Penseel tegelijkertijd uitgereikt bij de Kinderboekenweek in het najaar. Om de verschillende boeken en tekeningen meer aandacht te geven zijn de prijzen nu gesplitst. De Gouden Penseel voor het mooist geïllustreerde kinderboek is vorige week uitgereikt, aan Annemarie van Haeringen voor Beer is op Vlinder. De Zilveren Griffels worden nu bekendgemaakt in het voorjaar en gelden als nominatie voor de Gouden Griffel.