Israël laat Palestijnen vrij, geweld groeit

De Israëlische regering heeft gisteren met ruim drie maanden vertraging besloten een tweede groep van 400 lichtgestrafte Palestijnse gevangenen vrij te laten. Het gaat om Palestijnen die tweederde van hun straffen hebben uitgezeten en niet betrokken zijn geweest bij gewelddadige acties tegen Israëlische doelwitten.

De Israëlische premier Ariel Sharon en de Palestijnse president Mahmoud Abbas maakten op 8 februari in Egypte afspraken over de ,,spoedige'' vrijlating van in totaal 900 van de 8.500 Palestijnse gedetineerden. De eerste groep van 500 werd in maart vrijgelaten, maar de Israëlische regering stelde vervolgstappen uit, omdat president Abbas in de ogen van premier Sharon ,,ernstig tekortschiet in het bestrijden van extreem terrorisme''. Na een Amerikaans verzoek meer gevangenen vrij te laten, kwam de Israëlische regering gisteren in actie. Drie van de 21 ministers, onder wie minister van Financiën Netanyahu, stemden na een uren durend debat tegen.

De Palestijnen reageerden teleurgesteld. De leider van de Aqsabrigades in Jenin, Zacharia Zubeidi, zei vandaag dat de betrekkelijke ,,kalmte'' in de Palestijnse gebieden ,,stilte voor een verwoestende storm is'' als Israël niet meer gevangenen vrijlaat. Ook ministers van de Palestijnse Autoriteit vinden dat Israël een groter aantal gevangenen moet vrijlaten, , onder wie vrouwen, zieken en Palestijnen die langer dan tien jaar vastzitten.

Dat de spanningen weer oplopen, bleek vanochtend toen een onbemand Israëlisch vliegtuig in het kamp Jabalya bij Gazastad twee groepen Palestijnen beschoot die volgens het leger van plan waren mortiergranaten af te vuren op doelen in Israël. In Gazastad zei een woordvoerder van Islamitische Jihad dat militanten van deze moslimextremistische groep met succes mortieraanvallen hadden uitgevoerd. In de afgelopen drie weken hebben Palestijnse groepen in de Gazastrook 60 mortiergranaten en tien Qassamraketten op doelen in de nederzettingen en Israël zelf afgevuurd.

Drie Palestijnen kwamen zondag in Gazastad om het leven bij het produceren en afschieten van mortiergranaten en raketten die voortijdig ontploften. Eén Palestijn werd in Hebron doodgeschoten toen hij met een mes Israëlische soldaten belaagde. In een vraaggesprek met het Amerikaanse tv-station ABC zei president Abbas gisteren dat hij niettemin gelooft dat ,,het tijdperk van de zelfmoordaanslagen voorbij is en dat de cultuur van geweld in het Midden-Oosten aan het veranderen is''.