Iraanse journalist Akbar Ganji uit cel voor verzorging

De Iraanse journalist Akbar Ganji die in 2001 tot zes jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens zijn kritische artikelen, is vandaag in Teheran vrijgelaten voor medische behandeling. Dat heeft zijn familie meegedeeld. Ganji lijdt aan astma, en zijn gezondheid is verder verslechterd door een hongerstaking. Volgens een nieuwe officiële richtlijn kunnen zieke gevangenen drie maanden gevangenisverlof krijgen voor medische behandeling. Ganji werd indertijd veroordeeld wegens zijn publicaties over de betrokkenheid van ex-president Rafsanjani en andere Iraanse leiders bij de moord op verscheidene Iraanse intellectuelen. Vorige week publiceerde hij een pamflet waarin hij de Iraniërs oproept de presidentsverkiezingen van 17 juni te boycotten. Rafsanjani is daarin een van de belangrijkste kandidaten.