Hiddink belooft nog betere resultaten PSV

Al snel na de voor PSV zo bevredigend verlopen finale, toverde trainer Guus Hiddink een replica van de KNVB-beker uit zijn binnenzak. ,,Ik ben enorm trots op dit kleinood'', zei de trainer van het jaar. ,,Het is voor mij na de vijfde landstitel m'n vierde beker.''

Hiddink zou dit niet hebben gezegd, als hij door deze prestatie niet alle andere trainers had overtroffen die in het Nederlandse betaalde clubvoetbal werkzaam zijn geweest. Grote namen als Rinus Michels (vier titels, drie bekers), Johan Cruijff (drie titels, twee bekers) en Louis van Gaal (drie titels) konden of kunnen niet tippen aan zijn palmares. Hij is ook de enige trainer die in Nederland vier keer de `dubbel' veroverde: met PSV.

,,Ik moet nu maar achter de coulissen verdwijnen en na de vakantie niet meer terugkomen'', grapte Hiddink tegen een radioverslaggever. Maar kort ervoor had hij op de persconferentie beloofd dat hij met PSV volgend seizoen nóg betere resultaten wil boeken. Onmiddellijk besefte Hiddink de consequentie van die uitspraak. ,,Ja, inderdaad dan moeten we de Champions-Leaguefinale wél halen.''

Het zou een ongekende prestatie zijn. Want het staat immers vast dat PSV twee belangrijke pionnen op het middenveld kwijtraakt: Mark van Bommel (naar FC Barcelona) en Johann Vogel (naar AC Milan). Ze vielen elkaar bij het einde van de wedstrijd tegen Willem II innig in de armen. ,,We hadden een speciale band met elkaar en we beseften dat alles wat we hebben meegemaakt bij PSV nu voorbij is'', vertelde Vogel. ,,Dat geldt ook voor het sociale leven. De familiaire sfeer zal ik missen.''

Maar de Zwitser hoeft zich niet te beklagen, want hij heeft een `megaslag' geslagen door een contract bij AC Milan te tekenen. Waarschijnlijk in sportief opzicht, maar zeker ook financieel. Dat dankt hij ongetwijfeld aan twee zaken: ten eerste kan hij zo zuinig spelen als een Italiaan en ten tweede was hij transfervrij. ,,De trainer (Carlo Ancelotti, red.) heeft gezegd dat hij blij is dat ik voor Milan heb gekozen. Maar over mijn rol in het elftal hebben we nog niet gesproken'', sprak de zwijgzame Vogel.

Behalve met het vertrek van de verdedigende middenvelder Volgel en spelbepaler Van Bommel wordt Hiddink volgend seizoen geconfronteerd met het feit dat een andere steunpilaar in de middenlinie, Phillip Cocu (34), weer een jaartje ouder is geworden. Nu was hij ook gisteravond in De Kuip weer een van de beste spelers, maar spieren en pezen gaan steeds meer protesteren. Cocu viel uit met een kniebandblessure en moest vanmorgen afzeggen voor de komende WK-kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Roemenië. Lindenbergh van AZ werd opgeroepen als zijn vervanger.

Als versterking op het middenveld is PSV in onderhandeling met Heerenveen over Mika Väyrinen. Maar de Eindhovense topclub zou ook nog een beweeglijke centrumspits kunnen gebruiken en een goede kracht op de linkerflank. Alhoewel Jan Vennegoor of Hesselink tijdens de huldiging liet weten dat het ,,wel goed komt'' met zijn contractverlenging bij PSV.

Ook de Koreaan Ji-Sung Park, wat flets in de bekerfinale maar dit seizoen enorm verbeterd, heeft gezegd dat hij zijn tot 2006 doorlopende contract zal openbreken en verlengen. Hiddink: ,,We raken twee belangrijke motoren kwijt. We hopen weer een competitief elftal te kunnen formeren.''

Dat was in de bekerfinale aanvankelijk niet het geval. Willem II begon scherper en feller aan de wedstrijd dan de landskampioen. In de 23ste minuut had de Tilburgse ploeg een strafschop verdiend, toen PSV-doelman Gomes met zijn handen naar de benen dook van Martijn Reuser. ,,Mijn standbeen werd weggetikt'', verklaarde hij. De oud-Ajacied was op het randje van buitenspel doorgebroken na een zeldzame fout van Vogel. Arbiter Braamhaar zag er geen strafschop in, laat staan een rode kaart. ,,Als je kwalitatief minder bent dan je tegenstander moet het op zo'n moment meezitten en dat gebeurde dus niet'', sprak Willem II-trainer Robert Maaskant na afloop van de wedstrijd vol spijt.

PSV was door het voorval wel wakker geschud en kwam kort voor rust op voorsprong toen Wilfred Bouma bij een vrije trap van Van Bommel de bal ongedekt kon inkoppen. ,,In dit soort situaties moeten wij meedogenlozer worden'', aldus Maaskant die voor volgend jaar, wanneer zijn team ondanks de nederlaag toch mag deelnemen aan het UEFA-Cuptoernooi, drie, vier versterkingen aankondigde.

In de tweede helft voerde PSV ogenschijnlijk eenvoudig de score op tot 4-0 door treffers van Cocu, Park en Vennegoor. De Eindhovense ploeg hoefde niet te vlammen om de beker met een overtuigende triomf op te eisen. Maar dat is dit seizoen ook een kwaliteit van de ploeg. Reuser: ,,Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben. Ze praten niet eens met elkaar. Het was zo frustrerend. Maar op basis van ons spel in de eerste helft hadden we van PSV kunnen winnen.''

Met drie spitsen en een pendelende Cocu of Van Bommel er kort achter, was de landskampioen niet eens overdreven aanvallend ingesteld. Het doel heiligde de middelen. Nadat PSV vorig jaar zijn hele voorhoede kwijtraakte (Dennis Rommedahl, Mateja Kezman en Arjen Robben) waren de ambities aanvankelijk bescheiden.

In de voorbereiding op het afgelopen seizoen zag Hiddink dat hij toch weer over een goede groep beschikte en legde hij de lat hoger. ,,De spelers van deze ploeg zijn zo ambitieus dat wij als technische staf eigenlijk weinig hoefden te doen dit seizoen. Het was nog een lacune dat PSV sinds 1996 niet meer de beker heeft gewonnen. Als je pretendeert een topclub te zijn hoort dat er toch bij.''

Wordt vervolgd, op zondag 7 augustus als PSV in de Arena Ajax treft in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Willem II

0

PSV

4

Ruststand 0-1. 45. Bouma 0-1, 50. Cocu 0-2, 74. Park 0-3, 90. Vennegoor of Hesselink 0-4. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 35.000. Gele kaart: Wau, Kreek, Reuser, Van der Struijk (Willem II).

    • Erik Oudshoorn