`Het is wennen om ineens een veteraan te zijn'

Op zijn vorige week verschenen derde album `Even Stil' zit rapper Brainpower lekkerder in zijn vel dan ooit tevoren. Hij weet wat hij wil en wat zijn muziek betekent. ,,Hiphop kan de samenleving verbeteren.''

De rapper loopt door het kantoor van zijn management en spreekt zalvende zinnen in zijn mobiele telefoon. ,,Het nummer is gewoon te speciaal om zomaar mee te nemen als albumtrack, begrijp je.'' Hij laat de naam zien op de display van zijn telefoon: Frank Boeijen, de zachte zanger uit het zuiden, en ,,één van mijn helden''. Wanneer het gesprek is afgelopen, zucht de 30-jarige Brainpower diep. ,,Hoe leg je in godsnaam aan Frank Boeijen uit dat zijn nummer toch niet op je album komt?''

Brainpower nam samen met Frank Boeijen een nieuwe versie op van zijn oude hit Zwart Wit, waarvoor de zanger het refrein in de studio opnieuw inzong. Maar de rapper vond de stijl van het nummer niet zo goed passen bij de andere nummers op zijn derde album Even Stil, ,,en dan moet je keuzes maken.'' Ook zou het liedje de aandacht kunnen afleiden van die andere Nederpopbewerking, het titelnummer van de plaat, dat is opgebouwd rond een aanstekelijke sample van de Zeeuwse band Bløf. ,,Maar we gaan er zeker wel nog wat mee doen.''

Het voorval tekent de nieuwe positie van Brainpower, nu Nederlandstalige hiphop alom succesvol is en een nieuwe generatie rappers de rode loper is opgestormd. Hij is geen hongerige jonge hond meer die alles doet om de aandacht op zijn talent te vestigen, maar een ervaren muzikant met status die harde beslissingen neemt om zijn eigen artistieke visie te beschermen. ,,Dit album heeft een bepaalde rust, en tegelijkertijd een robuuste, krachtige klankkleur, die gaandeweg is ontstaan. Als je daar een nummer tussenstopt dat heel anders klinkt, dan gaat dat ten koste van de magie die je wilt creëren.''

Op dit album maakt Brainpower meer dan ooit de muziek die hem zelf eind jaren tachtig in vuur en vlam zette. Krachtige hiphop met stevige beats, jazzy en funky samples en zelfverzekerde raps. Hoewel hij bestrijdt dat het een bewuste keuze is geweest om op dit album terug te keren naar het zogenoemde Gouden Tijdperk van hiphop, van eind jaren tachtig tot begin jaren negentig, voelt het voor hem wel alsof hij een gapend gat vult.

,,Die oorspronkelijke krachtige, pure hiphop wordt op dit moment door weinig artiesten in Nederland gemaakt. Ik krijg er erg goede reacties op. De oude garde heeft zoiets van: 'Laat die mensen zien wat de shit is'.''

Terwijl hij in de ontvangstruimte van boekingskantoor Agents After All een bruine boterham besmeerd met biologische chocoladepasta, vertelt de rapper met het rossige baardje glimlachend dat het voor hem ook wennen is om in het huidige hiphopklimaat ineens een veteraan te zijn. Hij trad de afgelopen tijd regelmatig op met Ali B, met wie hij deze week in Colombia zit voor Plan Nederland. ,,Zijn neefje Yes-R, die achttien is, vertelde tijdens die concerten dat hij met mijn muziek is opgegroeid. Dan voel je je wel oud hoor, haha.''

Maar de rapper die samen met zijn vaste DJ TLM in 1998 de Grote Prijs van Nederland won, ziet het vooral als een voordeel dat hij inmiddels alweer wat langer meedraait. ,,Ik doe nu, veel meer dan toen ik jonger was, alleen nog de dingen die ik echt wil. Ik heb geleerd om precies die beats te selecteren waar mijn stem het beste bij past. Ik voel me vrijer; hele stukken raps op mijn album heb ik niet eens op papier geschreven. En ook als ik voor 150.000 man moet optreden op het Museumplein, ben ik niet meer zenuwachtig. De rust is ingezonken, ik voel me beter dan ooit.''

Laatst zat Paul de Leeuw de rapper in zijn tv-show te jennen door hem steeds te vragen hoe dat nou voelde `om ingehaald te zijn door al die jongetjes', daarmee doelend op het explosieve succes vorig jaar van debuterende rappers als Ali B en Lange Frans. Het is een vraag die hem in meer bedekte termen wel vaker gesteld wordt, en hem bovenmatig irriteert. ,,Ik maak al vijf jaar albums, het is onzin om te doen alsof je ineens niet meer mee zou tellen omdat andere rappers ook een paar hits scoren. Ik kan alleen maar blij zijn met dat succes. Nu er zoveel rapgroepen zijn, hoef ik niet steeds in interviews uit te leggen dat rap niet uitsluitend iets is voor zwarte Amerikanen. Het is nu ook in Nederland een gegeven dat hiphop er gewoon is.''

En dat zal in de toekomst alleen maar meer worden, zo meent Brainpower. ,,Hiphop wordt nog veel groter; rap is de uitingsvorm bij uitstek voor een heel nieuwe generatie jongeren. De kracht van hiphop is dat het niet gaat om wie je bent, maar om wat je doet. Het brengt mensen samen, en kan zo zelfs de samenleving verbeteren. Hiphop is nodig in deze wereld, daar ben ik heilig van overtuigd.''

Het album 'Even Stil' (Lyric/EMI 0946311514 22) van Brainpower ligt sinds 20 mei in de winkel.

    • Saul van Stapele