Financiële markten rustig na Frans nee

Op de internationale financiële markten is zeer gematigd gereageerd op het verwerpen door de Franse bevolking van de Europese grondwet. De koers van de euro moest vanmorgen vroeg in Azië terug naar 1,2511 dollar per euro, nadat de Europese munt vrijdag nog 1,2527 dollar noteerde. De euro bereikte daarmee de laagste dollarkoers in zeven maanden, na de laatste weken al snel te zijn afgekalfd. Dat komt niet alleen omdat een negatieve uitslag in het Franse referendum gaandeweg werd ingecalculeerd maar ook door slecht macro-economisch nieuws uit de EU.

In de Europese handel trok de euro vanmorgen wat bij, tot 1,2521 dollar. De markt was rustig, temeer omdat de financiële markten in Londen en New York wegens een feestdag vandaag gesloten zijn. Op de obligatiemarkt was nauwelijks een reactie merkbaar. De renteverschillen tussen de toonaangevende Duitse staatsobligaties en Italiaanse en Griekse obligaties, een maatstaf voor mogelijke ongerustheid onder beleggers, liepen zeer licht op en weken daarbij niet af van een gemiddelde handelsdag. In Amsterdam moest de AEX-index 0,2 procent omlaag.

Rabo-analist Job Piet zei vanmorgen dat het verwerpen van de Grondwet weliswaar het tempo uit de Europese integratie kan halen, maar dat de markten zich vandaag vooral concentreerden op de continuïteit van de EU, zeker ook omdat het Franse `nee' al was ingeprijsd. Van een reactie op het Nederlandse referendum woensdag wordt zeer weinig verwacht, nu er vandaag al zo'n rust is.