Erwin Koeman: geen angst voor slangenkuil Kuip

Erwin Koeman (43) werd zaterdag gepresenteerd als nieuwe trainer van Feyenoord. ,,We gaan met bloed, zweet en tranen aan de slag.''

Met gebalde vuisten en een kwinkslag over zijn werkloze broer Ronald stond Erwin Koeman zaterdag de pers te woord in het Home of History van Feyenoord. De aanstaande trainer zei niet bang te zijn voor de slangenkuil in de Rotterdamse Kuip, waartegen zijn voorganger Ruud Gullit afgelopen seizoen niet was opgewassen.

,,Ik kom hier blanco binnen'', sprak Koeman gekleed in hemdsmouwen ,,Wat geweest is, doet er niet toe. Ik weet dat Feyenoord tien keer groter is dan RKC (zijn huidige club, red.). Maar mijn werkwijze zal niet anders zijn dan in Waalwijk. Dit is een megaclub waartegen ik geen `nee' kon zeggen. Er is wel heel veel werk aan de winkel. We gaan met bloed, zweet en tranen aan de slag'', zei de coach die de oud-spelers John Metgod en Henk Duut als assistenten heeft gekozen. ,,Ik wil mensen om me heen met een Feyenoord-hart.''

De oudste van de gebroeders Koeman speelde zelf voor FC Groningen, PSV en KV Mechelen. Hij zei niet te lijden aan het Calimero-effect ten opzichte van de bekendere trainer en oud-speler Ronald. ,,Mensen proberen me dat aan te praten, maar dat is ze nooit gelukt. Er heerst tussen ons een gezonde rivaliteit.'' Om er gekscherend aan toe te voegen: ,,Ik heb Ronald nog gevraagd als assistent, maar hij heeft `nee' gezegd na lang nadenken.''

Erwin Koeman, die als speler bij KV Mechelen veranderde van een flegmatieke voetballer in een harde werker, wil Feyenoord weer herkenbaar laten spelen voor het legioen. ,,Strijd en passie zijn daarin belangrijke onderdelen. We moeten Feyenoord terug op de kaart zetten. Ik zou zeggen: geen woorden maar daden'', refereerde hij aan het lijflied in Rotterdam-Zuid.

Koeman zei te streven naar een mix van enkele gerichte aankopen en zoveel mogelijk doorstroming uit de jeugd. Zijn voorganger Gullit kwam pas aan het eind van het seizoen met enkele talentvolle junioren voor de dag. ,,Een club als Feyenoord is verplicht jeugdspelers op te leiden'', zei Koeman die verder de hoop uit sprak dat de vedetten Dirk Kuijt en Salomon Kalou voor Feyenoord behouden blijven. De Katwijker, topscorer van de eredivisie met 29 treffers, staat in de belangstelling van Europa-Cupwinnaar Liverpool dat meer dan tien miljoen euro voor hem zou willen betalen.

Volgens technisch-directeur Mark Wotte is er deze zomer ruimte voor één of twee versterkingen, als de huidige selectie intact blijft. Met Gullit kocht hij het afgelopen seizoen een heel elftal bij elkaar, zonder al te veel succes. Feyenoord werd vierde in de competitie en voortijdig uitgeschakeld in het UEFA-Cuptoernooi én het KNVB-bekertoernooi. Wotte: ,,Erwin moet ons helpen met een inhaalslag naar betere tijden.''

De technisch-directeur bevestigde zaterdag dat Feyenoord met de advocaten van Gullit een afkoopsom is overeengekomen. De Rotterdamse club heeft ook een afkoopsom betaald aan RKC, waar Koeman nog een doorlopend contract had. Over de hoogte van de bedragen deed Wotte geen mededelingen. Hij beloofde binnen een paar weken duidelijkheid te scheppen over de samenwerking met Wim Jansen, de Feyenoord-icoon die op de achtergrond zijn goedkeuring uitsprak over de komst van Erwin Koeman.

    • Jaap Bloembergen