Constante Savoldelli verrast met Girozege

Zelden of nooit werd Paolo Savoldelli voorafgaand aan de Giro genoemd als mogelijke winnaar. En dat voor een wielrenner die in 2002 nog de Ronde van Italië op zijn naam schreef. Gisteren stond hij in finishplaats Milaan opnieuw op het erepodium.

De 32-jarige Italiaan was de afgelopen twee seizoen, toen hij in Duitse dienst (T-Mobile) reed, onzichtbaar geweest. Ziekte en blessures zorgden ervoor dat hij in twee jaar geen enkele prijs binnensleepte. Ook aan het begin van dit jaar leek het mis te gaan. Net opgenomen in de wielerploeg van Lance Armstrong (Discovery Channel) brak hij in januari tijdens een trainingsrit in de Verenigde Staten zijn sleutelbeen; hij rijdt met negen schroeven in zijn lichaam.

Ondanks dit incident kon hij gisteren als Giro-winnaar tevreden constateren dat ,,twee jaren martelgang nu zijn uitgewist''. De eindzege had met name zaterdag aan een zijden draadje gehangen. Tijdens de doortocht over de Finestre, een steile berg met bovenop acht kilometers onverharde weg, bouwden Gilberto Simoni, Danilo di Luca en ritwinnaar Jose Rujano een voorsprong op waardoor Simoni op de top verzekerd leek van de roze trui.

De befaamde afdaler Savoldelli, bijgenaamd `De Valk', maakte vervolgens echter veel tijd goed. Met hulp van twee Davitamon-renners hield Savoldelli vervolgens ook in de slotklim naar Sestriere zijn achterstand beperkt. Gisteren ging de dagzege in de slotrit naar Milaan haast vanzelfsprekend naar de Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi – het was zijn vierde ritzege in deze Giro – en bleef het algemeen klassement verder ongewijzigd.

Savoldelli kent zichzelf en dat is een voorname eigenschap voor een topsporter. ,,Ik ben niet de klassieke kampioen die in de bergen de beslissing forceert. Ik ben meer een evenwichtige renner die op elk moment zijn kansen zoekt, maar die ook zijn grenzen kent. Mijn voordeel was dat ik zonder grote inzinking deze drie weken kon doorkomen.''

Dat kon zijn landgenoot Ivan Basso, die vooraf wel tot de grote favorieten behoorde, niet zeggen. Een virale infectie, als gevolg van het drinken van te koud water, zorgde in de Dolomieten voor een zware inzinking. Hij verprutste in één dag zijn kansen op de eindzege. Basso besloot door te rijden, hij wilde de Giro niet als een verliezer verlaten. Eind vorige week behaalde Basso twee ritzeges: donderdag won de kopman van CSC de bergrit naar Limone Piemonte, een dag later eindigde hij als eerste in een tijdrit in Turijn.

Ook voor de Belgische ploegleider van Discovery, Johan Bruyneel, kwam de zege van Savoldelli als een verrassing. ,,Ik had hem op het podium verwacht, maar niet als winnaar. Daar had ik Simoni, Basso of Cunego voor getipt.'' Zowel voor Simoni (tweede in het klassement op 28 seconden) als voor Damiano Cunego gold dat de grote vorm niet aanwezig was. Dit kon overigens niet gezegd worden van Di Luca, die eerder dit seizoen al de Amstel Goldrace en de Waalse Pijl won.

Tot verrassing van velen bleek de Italiaan ook in het hooggebergte mee te kunnen, hoewel het podium net buiten zijn bereik viel. Dankzij twee ritzeges en een vierde plaats in het klassement versterkte hij wel zijn koppositie in de Pro-Tourcyclus.

De Venezolaan Jose Rujano zorgde eveneens voor een positieve verrassing. Hij eindigde als derde en dat was in de Giro nog nooit eerder voor een Zuid-Amerikaanse wielrenner weggelegd. Behalve een ereplaats, won Rujano ook de bergetappe van zaterdag en werd hij gisteren in Milaan als `bergkoning' gehuldigd.

De kracht van Savoldelli is zijn constante presteren: in de vijf eerdere Giro's eindigde de Italiaan viermaal bij de eerste vijftien. Zijn erelijst moet het verder vooral doen met twee etappezeges in de Ronde van Romandië. Nu Savoldelli de Giro op zijn naam heeft geschreven, is het niet onmogelijk dat hij ook voor het eerst een rol van betekenis in de aanstaande Tour kan spelen. Maar ambities voor het eindklassement in Frankrijk heeft de Italiaan niet. Gisteren verklaarde hij volledig in dienst te zullen rijden voor zijn kopman Armstrong. ,,Dat wordt mijn volgende opgave, Lance aan zijn zevende Tourzege helpen.''

Ze zullen tijdens de Tour het zelfde shirt dragen, maar verder gaat elke vergelijking tussen mediaster Armstrong en de bescheiden Savoldelli mank. ,,Ik ben anders. Ik zou het liefst thuis zitten en tevreden zijn met datgene wat ik al bereikt heb.''

NADER BEKEKEN: pagina 15