CDU/CSU kiest voor Merkel

Angela Merkel is vanmorgen officieel aangewezen door haar partij CDU/CSU als kanselierskandidaat. Ze zal het bij de vervroegde Bondsdagverkiezingen van september opnemen tegen SPD-leider en huidig kanselier Gerhard Schröder.

De benoeming van Merkel tot lijsttrekker voor de christelijk-conservatieve combinatie komt niet als een verrassing, de voormalig Oost-Duitse politica gold al sinds Schröder vorige week de vervroegde verkiezingen aankondigde als favoriet voor de functie.

Bij een overwinning van CDU/CSU bij de verkiezingen zou de 50-jarige Merkel de eerste vrouwelijke Duitse bondskanselier zijn. Merkel is sinds april 2000 voorzitter van de CDU, maar moest bij de verkiezingen van 2002 accepteren dat Edmund Stoiber, leider van de Beierse CSU, de combinatie CDU/CSU zou leiden bij de Bondsdagverkiezingen van dat jaar.

Schröder kondigde vorige week vervroegde verkiezingen aan, nadat zijn partij de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen had verloren. De verkiezingen voor de Bondsdag zijn waarschijnlijk op 18 september.