Britse kerncentrale lekte maandenlang (Gerectificeerd)

In de kerncentrale van Sellafield in het noordwesten van Engeland is een ernstig lek in een leiding maandenlang onopgemerkt gebleven. Zonder dat de staf van de centrale het merkte kwamen tienduizenden liters radioactieve vloeistof vrij.

Volgens Britse media gaat het om het ernstigste ongeval in een Britse kerncentrale van de afgelopen dertien jaar. Niemand is echter, voor zover bekend, besmet geraakt met radioactiviteit. De radioactieve vloeistof kwam terecht in een hermetisch afgesloten betonnen kamer. Het is nog niet duidelijk hoe de vrijgekomen vloeistof, bij elkaar goed voor een half gevuld Olympisch zwembad, kan worden opgeruimd.

De British Nuclear Group (BNG), die de kerncentrale in beheer heeft, sloot het afgelopen weekeinde in een verklaring over het incident niet uit dat het lek al in augustus vorig jaar is ontstaan. Pas op 19 april ontdekten medewerkers van Sellafield echter dat er iets mis was. Het ongeval ontstond volgens de BNG door metaalmoeheid in een leiding. Het gaat volgens deskundigen om een incident van niveau 3. Ter vergelijking: de nucleaire ramp in 1986 in Tsjernobyl was van niveau 7.

Het ongeval in Sellafield komt op een gevoelig moment voor de regering van premier Blair. Deze laat op het ogenblik onderzoeken of Groot-Brittannië nieuwe kerncentrales moet bouwen of niet. Voorstanders hiervan wijzen erop dat kerncentrales zeer `schone' energie produceren, waardoor het land makkelijker zijn verplichtingen op grond van het Kyoto-verdrag inzake de CO2-uitstoot kan nakomen. Tegenstanders wijzen er echter op dat er nog altijd geen goede methode is om het kernafval onschadelijk te maken. Ook zouden kerncentrales het doel kunnen worden van terroristische aanslagen.

Rectificatie

In het artikel Britse kerncentrale lekte maandenlang (30 mei, pagina 5) is sprake van een kerncentrale in Sellafield . Het gaat om een opwerkingsfabriek. De bewering dat met de gelekte vloeistof een half Olympisch zwembad gevuld zou kunnen worden is onjuist. Het ging om 83.000 liter.