Brits referendum na Frans nee onzeker

In Groot-Brittannië wordt er na het Franse `non' algemeen van uitgegaan dat premier Tony Blair het eerder aangekondigde Britse referendum over de Europese grondwet in het voorjaar van 2006 zal schrappen. De meeste ochtendbladen zeiden vanmorgen de kans gering te achten dat het tot een referendum komt.

Blair zelf wilde dit vanmorgen echter niet bevestigen. Op een ingelaste persconferentie in het Italiaanse San Gimignano, waar hij privé enkele dagen doorbrengt, riep hij op tot ,,reflectie''. Hij zei nog steeds te hopen op een positieve uitslag bij het referendum in Nederland.

Wel vormt het Franse oordeel naar de mening van Blair aanleiding tot ,,diepe vragen omtrent de toekomst van Europa'',vooral bij het te volgen economische beleid. Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw liet vanmorgen op de BBC-radio doorschemeren dat de Britten niet van zins zijn de liberalisering van de Europese economie op te geven om de Franse president Chirac ter wille te zijn.

Premier Blair verkeert in een delicate positie. Hij heeft nadrukkelijk ingestemd met het ontwerp voor de grondwet, maar het zal moeilijk voor hem zijn de Britten er toe te bewegen de grondwet via een referendum goed te keuren. Bij een Brits `nee' zou Blairs door `Irak' toch al verzwakte positie volgens de meeste waarnemers onhoudbaar worden. Door het referendum te schrappen zou Blair het voor zichzelf mogelijk maken langer aan te blijven als premier. In dat opzicht is een Frans `non' en vermoedelijk ook een Nederlands `nee' dus welkom voor Blair.

Blair staat op het punt om het voorzitterschap van de Europese Unie over te nemen van Luxemburg. Vanaf 1 juli tot en met eind december moet hij proberen de Europeanen weer enigszins op één koers te krijgen.