Blijdschap om nandrolonbericht

er zijn vraagtekens bij de test op nandrolon. Dat is goed nieuws voor onder anderen Troy Douglas.

De test waarmee topsporters tot nu toe werden gecontroleerd op het gebruik van de anabole steroïde nandrolon, deugt mogelijk niet, zo blijkt uit een dossier van het internationale antidopingbureau WADA. Dat meldde de Engelse krant The Sunday Telegraph. Het WADA heeft het dossier doorgestuurd naar alle laboratoria die zijn geaccrediteerd bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De deugdelijkheid van de test staat ter discussie door het nieuwe medische fenomeen `instabiele urine'. Daardoor kan een test om onverklaarbare redenen positief uitvallen, hoewel mogelijk niets is geslikt.

Er was veel kritiek op de bestaande test. Veel betrapte sporters hielden vol niets te hebben ingenomen. Bovendien bleek dat het middel of een vergelijkbare stof voorkomt in voedingssupplementen die bij drogist of apotheek te koop zijn. Nederlandse sporters die werden betrapt en geschorst, maar ontkenden het middel te hebben genomen, zijn de voetballers Jaap Stam, Frank de Boer en Edgar Davids en sprinter Troy Douglas.

Wat is je reactie op het nieuws?

Troy Douglas, oud-atleet: ,,Eindelijk! Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik onschuldig ben en dat kan ik nu helemaal bewijzen. Toen ik positief werd bevonden heb ik zo veel gedaan om te laten zien dat ik geen doping had gebruikt. Behalve alle rechtszaken heb ik ook mails gestuurd naar artsen en ben ik op zoek gegaan naar de beste testapparatuur. Nu voel ik eigenlijk alleen maar blijdschap.''

Is de affaire een smet op je carrière?

,,Nee, zeker nu de waarheid boven tafel is. Ik was het slachtoffer van een slechte test en ik heb geen slechte naam. Ik word niet herinnerd omdat ik ooit voor twee jaar werd geschorst door de IAAF. Mensen weten nog dat ik 10,09 liep in Edmonton en dat ik met de estafetteploeg werd gekozen tot sportploeg van het jaar. Natuurlijk blijft het zonde dat je twee jaar voor niets aan de kant hebt gezeten, maar ik ben al lang blij dat dit bekend is geworden. Het heeft niets te maken met mijn gelijk halen, maar het is wel fijn om te horen.''

Hoe staat het met de vorderingen van je commerciële sprintploeg?

,,Dat gaat goed. Het is nu afwachten of de sponsors écht willen, maar ik heb er vertrouwen in. De atleten trainen intussen gewoon door om te bewijzen dat ze het waard zijn.''