Bij aanslagen op Sulawesi 22 doden

De Indonesische regering houdt Jema'ah Islamiyah (JI), de Zuidoost-Aziatische vertakking van het terreurnetwerk Al-Qaeda, verantwoordelijk voor bomaanslagen op Sulawesi, waarbij afgelopen zaterdag 22 mensen werden gedood. Enkele tientallen mensen raakten gewond.

De twee bomexplosies deden zich zaterdag in minder dan een kwartier na elkaar voor op een drukke markt in Tentena, een overwegend christelijke stad op Sulawesi. De aanslagen waren de ergste sinds die op twee discotheken op het vakantie-eiland Bali op 12 oktober 2002, toen 202 mensen, de meesten buitenlanders, werden gedood.

De regio waarin Tentena ligt, was in het recente verleden het toneel van hevige strijd tussen moslims en christenen. Nadat in drie jaar tijd naar schatting tweeduizend doden vielen, werd eind 2001 een vredesakkoord gesloten.

De Indonesische vice-president Jusuf Kalla zei gisteren dat de aanslagen op Sulawesi bedoeld lijken om opnieuw tweespalt te zaaien tussen de christelijke en islamitische gemeenschap. Volgens hem vertonen de aanslagen dezelfde kenmerken als eerdere bomaanslagen die zijn gepleegd door Jema'ah Islamiyah. Vice-president Kalla noemde in dit verband de naam van de Maleisiër Noordin M. Top, een van de vermoedelijke leiders van JI en een van de meest gezochte mannen in de regio. Maar sommige analisten betwijfelen of de aanslagen van hogerhand zijn beraamd. Volgens hen zijn ze waarschijnlijk uitgevoerd door lokale extremisten die nieuw geweld willen uitlokken.

De aanslagen gebeurden juist op een moment dat president Susilo Bambang Yudhoyono op een buitenlandse rondreis is, onder andere naar de Verenigde Staten, om Indonesië aan te prijzen als een aantrekkelijke en veilige plek voor investeringen. De vorig jaar oktober aangetreden generaal b.d. Yudhoyono heeft, naast corruptiebestrijding, veiligheid tot speerpunt gemaakt van zijn beleid. Gisteren al kwam een aantal ministers uit zijn kabinet voor spoedberaad bijeen in Jakarta. Veiligheidsminister Widodo Adi Sutjipto zei dat de regering haar inspanningen zal verhogen om inlichtingen over terreurgroeperingen en hun plannen te vergaren.