Beanie Sigel

Op het hoesje van zijn nieuwe album zit rapper Beanie Sigel in hemdsmouwen in de cel terwijl hij vermoeid in de lens kijkt. Het is een veelgebruikt beeld in hiphopclips en fotografie, een carrière als rapper zou wel eens de enige maatschappelijke positie kunnen zijn waarin een strafblad en een verleden als bajesklant als positief worden gezien, het bewijs dat de rapper een harde leerschool heeft doorlopen. Beanie Sigel zit er zelfs nog middenin: hij zit vast en ondertussen wordt zijn album gepromoot door labelbaas Damon Dash, die dat in één moeite door doet samen met de promotionele activiteiten rond de cd van de vorig jaar overleden rapper Ol' Dirty Bastard.

Beanie imponeerde eerder met zijn rauwe rapstem die zo mooi afstak bij de samples van oude soulnummers, maar nu is zijn hiphopblues te flets, zijn er teveel gastrappers die afleiden, en teveel schimmige wegen waar de van het straatleven reppende rapper al zo vaak is geweest. Het is de frustratie van de rapper die aan alle kanten voldoet aan zijn imago van crimineel doorgewinterde hosselaar, dat hij vaak zo weinig tijd over houdt om goede muziek te maken.

Beanie Sigel: The B.Coming (Universal/Roc-A-Fella 044007731123)

    • Saul van Stapele