Armeense violist wint Elisabeth Concours

De twintigjarige Armeniër Sergei Khatsjatrian heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel de eerste prijs gewonnen op het Koningin Elisabeth-concours voor jonge violisten. De hoofdprijs van het vierjaarlijkse concours bestaat onder andere uit een bedrag van 20.000 euro. De achttienjarige Belg Yossif Ivanov aindigde asl tweede van de zes laureaten. Khatsjatrian won al diverse andere prijzen, waaronder de eerste prijs op het Jean Sibeliusconcours in Helsinki in 2000. De Duitse Sophia Jaffe (24) won de derde prijs. De vierde, vijfde en zesde prijs gingen naar de Japanse Saeka Matsuyama (24), de Amerikaan Mikhail Ovrutsky (24) en de Koreaan Hyuk Yoo-kwun (19). De Koningin Elisabethwedstrijd begon op 1 mei en telde dit jaar een recordaantal deelnemers. Hondervierendertig jonge violisten uit zevenendertig landen namen deel aan de eerste selectierondes, een kwart meer dan in de voorgaande edities.