Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Auto- en motorsport

Alonso op titelkoers F1 na vierde zege

Fernando Alonso won gisteren in een Renault de Grote Prijs Formule 1 van Europa op de Nürburgring, zijn vierde zege in zeven races. Hij heeft nu 32 punten meer dan de Fin Kimi Raikkonen.

Door het uitvallen van zijn voornaamste concurrent in het klassement, Raikkonen in een McLaren-Mercedes, verstevigt de 24-jarige Spanjaard zijn koppositie. Voor het eerst dit seizoen spreekt Alonso openlijk over het wereldkampioenschap.

Een hele koers zag het ernaar uit dat Raikkonen opnieuw een fractie van zijn achterstand op Alonso zou goedmaken. De Fin, winnaar van de twee voorgaande races, reed bijna van start tot finish aan de leiding. In de eerste bocht was hij Nick Heidfeld (BMW-Williams) gepasseerd, die van pole position mocht starten.

Bij het ingaan van de laatste ronde ging het mis voor Raikkonen. Net voor de bocht waar hij Heidfeld was voorbijgesneld, begaf de ophanging van zijn Mercedes het. Dat was het gevolg van een zachte plek op de rechter voorband, die Raikkonen de laatste tien rondes veel parten speelde. Met zijn wagen volledig uit balans zag hij zijn voorsprong op de achterliggers snel teruglopen. Alonso was hem ondertussen tot op iets meer dan een seconde genaderd. De Fin ging de grindbak in en Alonso kreeg een vrijgeleide naar de zege.

,,Dit is de mooiste overwinning van het seizoen tot nu,'' oordeelde Alonso na afloop. ,,Bij mijn andere zeges lag ik voortdurend aan kop. Om te winnen nadat je slechts één ronde op kop reed, is echt heerlijk.''

Bovendien zag Alonso de kloof met zijn naaste achtervolger, Raikkonen, vergroot tot 32 punten. Met nog twaalf van de negentien Grote Prijzen te gaan is alles nog mogelijk. Toch sprak Alonso na zijn overwinning voor het eerst openlijk over de wereldtitel. De Spanjaard, die in juli pas 24 wordt, droomt ervan om de jongste wereldkampioen uit de F1-geschiedenis te worden.

,,Ik denk nu echt dat het mogelijk is. We hadden vandaag opnieuw de beste wagen en onze banden hielden het uitstekend. Dat is met het oog op de rest van het seizoen misschien nog beter nieuws dan de overwinning op zich. Ik heb alle races kunnen uitrijden, en altijd punten behaald. Die continuïteit kan op het eind beslissend blijken te zijn.'' Toch voegde Alonso eraan toe dat de tweede helft van het kampioenschap volgens hem bepalend zal zijn.

,,Uiteraard ben ik enorm gefrustreerd'', bekende Raikkonen. ,,Net nu we bewezen hadden over een zeer competitieve wagen te beschikken, staan we nu weer waar we stonden voor de GP in Barcelona.''