`AH winnaar van prijzenoorlog'

De prijzenoorlog tussen de supermarkten heeft goed uitgepakt voor Albert Heijn. Het marktaandeel van de supermarktketen is sinds het begin van de prijsverlagingen flink gestegen. Grote verliezer in de supermarktoorlog is Laurus.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau ACNielsen, die zijn gepubliceerd door de website www.zibb.nl/food. Na het eerste kwartaal van dit jaar was het marktaandeel van AH 28,1 procent. Toen de supermarkt in de herfst van 2003 met de prijsverlagingen begon, was dat nog 1,8 procentpunt minder.

Onafhankelijke supermarktdeskundige Gerard Rutte noemt dat verschil gigantisch. Volgens hem kun je AH op basis van deze cijfers de winnaar van de prijzenoorlog noemen. ,,Het is knap van Albert Heijn dat het in staat is geweest het tij te keren.'' Albert Heijn zelf wil geen commentaar geven op de cijfers.

Voor de prijzenoorlog begon, stond volgens Rutte het voortbestaan van Albert Heijn op het spel, mede door het dure imago dat de supermarkt bij consumenten had. Hij zegt dat het succes dat het bedrijf nu boekt te danken is aan het feit dat het, in tegenstelling tot sommige andere ketens, tijdens de prijzenoorlog het belang van de consument goed in de gaten hield. Zo zijn de prijzen verlaagd, maar is het assortiment van de supermarkt niet verschraald.

Volgens de uitgelekte cijfers is het marktaandeel van supermarktbedrijf Laurus (Edah, Super de Boer, Konmar) verder gezakt naar 15,4 procent. Kort voor de prijsverlagingen begonnen was dat nog 21,4 procent. Ook Schuitema (C1000), net als AH grotendeels eigendom van Ahold, verloor dit kwartaal marktaandeel.

Hoe Dirk van den Broek het doet blijft onduidelijk, omdat het bedrijf niet meedoet aan de onderzoeken van ACNielsen. De supermarkt wordt beschouwd als een winnaar in de prijzenslag. Rutte: ,,Mijn indruk is dat Dirk van den Broek heel hard groeit.''

Hoewel AH zijn doel lijkt te hebben bereikt, denkt Rutte niet dat het einde van de prijzenoorlog in zicht is. Het prijsverschil tussen AH en de andere supermarkten is volgens hem nog niet kleiner geworden.