World Online bespreekt de claims

Precies twee uur nadat gisteren met Tomtom de grootste beursgang sinds World Online (WOL) zijn beslag kreeg, opende dit roemruchte internetbedrijf van weleer zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in een kamertje in Den Haag. Toegang verboden voor journalisten.

Wie waren er wel? Twee pr-adviseurs, één kandidaat-notaris, één jurist die een aandeelhouder vertegenwoordigde, één bestuurder van WOL en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). ,,Er waren meer recorders dan beleggers'', aldus Jeroen Leenaers van de VEB. Hij was de enige aanwezige die vragen stelde. WOL – sinds 2000 onderdeel van het Italiaanse Tiscali na een dramatische beursgang – moet van rechtswege nog vergaderingen beleggen. De VEB is een van de trouwe bezoekers, al was het maar om de vinger aan de pols te houden voor de juridische procedures tegen WOL die in de nasleep van de beursgang worden gevoerd.

Belangrijkste onderwerp gisteren en ook op eerdere vergaderingen: claims en topbeloningen.

Wat gebeurde er het afgelopen jaar bij World Online? Bestuursvoorzitter R. Huisman (ex-TROS) verlengde zijn lening van 2,2 miljoen euro van het bedrijf met nog eens vier jaar – een besluit dat haaks staat op de gedragscode van Tabaksblat. Maar ja, wat is wel in lijn met de gedragscode bij World Online? Voormalig president-commissaris M. Schulhof kreeg vorig jaar 113,6 miljoen euro plus wettelijke rente voor bewezen diensten toegewezen van de Amsterdamse rechter in een arbeidsgeschil. Hij sprak dat ooit als beloning af met Rotonde, een dochter van de voormalige WOL-aandeelhouder Sandoz, dat gevestigd is op de Britse Maagdeneilanden. Voor die afspraak waren vier versies van een side letter nodig. Maar een ruzie met topvrouw N. Brink gooide aanvankelijk roet in het eten.

De Belastingdienst claimt nog steeds 40 miljoen euro van WOL aan achterstallige inkomstenbelasting die voor de opvolger van Brink niet afgedragen zouden zijn. Die kreeg bij de overname door Tiscali een onbekend bedrag van Reggeborgh, weer een andere aandeelhouder van WOL. Reggeborgh, een investeringsvehikel van bouwondernemer D. Wessels, deed dat om rust in de tent te brengen. WOL wordt daar door de fiscus op aangesproken, maar wijst de claim van de hand. Onderneemt de Belastingdienst verdere actie? Huisman van WOL weet het niet, net als vorig jaar.