Willem II fluitend naar bekerfinale

Voor het eerst sinds 1963 staat Willem II weer in een bekerfinale: morgen in De Kuip tegen landskampioen PSV. De Tricolores zinnen heimelijk op een stunt.

,,Goedemorgen! Lekker zonnetje zeg. En zondag schijnt het ook weer.''

Vrolijk fluitend stapt Robert Maaskant het oefenveld op. De trainer-coach van Willem II maakt een praatje met enkele supporters, die de oefensessie in de voormiddag van hun favoriete voetbalclub komen bekijken. Hij maakt grapjes, en de fans vinden het fijn zo. De rust die Maaskant uitstraalt, stelt hen gerust. Het geeft vertrouwen voor het duel van morgen. De bekerfinale is niet alleen het laatste duel van het seizoen, het is tevens verreweg het belangrijkste van de voetbaljaargang 2004/05.

Toch ontstaat er even lichte paniek bij de achterban van de Tricolores. ,,Waar is Tom Caluwé?'', wil een bezorgde fan weten. De Vlaming die met een goal tegen Ajax zijn ploeg naar de finale schoot, is in de kleedkamer achtergebleven. Pijnlijke rug, deelt een plotseling ernstig ogende Maaskant mee, maar de middenvelder is zondagavond weer fit genoeg.

Niet veel later komt het onderwerp van gesprek plots toch het gras opgewandeld. Een langgerekt en opgelucht `oooh'is zijn deel. De blik op zijn gezicht verraadt dat hij er niets van snapt. ,,Er werd bezorgd naar je geïnformeerd. Ik snap niet waarom hoor, trouwens'', verduidelijkt Maaskant. Ja, er wordt wat afgelachen langs het oefenveld in Tilburg.

Anderhalf uur wordt er gezapig getraind. Zo gaat het al het hele seizoen, weten de vaste klanten. ,,En het gaat toch goed, dus het zal voldoende zijn'', meent Ad, een van de milde critici langs de zijlijn in Tilburg. De meesten hebben vertrouwen in hun team en hun trainer. ,,We maken zondag een goede kans tegen PSV'', weet Ad.

Nog niet zo lang geleden was dat wel even anders. Na de winterstop ging Willem II door een diep dal. Spelers werden opgesloten op het trainingsveld, na een nederlaag bij RBC moest de groep met hulp van de ME veilig worden thuisgebracht. Willem II verzeilde op de veertiende plaats en zag het spook van degradatievoetbal opdoemen.

,,In die periode moesten we vaak zeven tot acht basisspelers missen'', verklaart Maaskant die dip. ,,Maar als we een compleet elftal hebben, kunnen we gewoon goed voetballen. Sinds de 1-0 bekerzege tegen Ajax hebben we een goeie serie neergezet en niet meer verloren.''

Ad is het volledig met de trainer eens. ,,Hij kon niet anders dan jonge spelers opstellen. Daar kan je de trainer toch niet de schuld van geven? Maar je hebt natuurlijk altijd wel wat heethoofden die dan keet gaan schoppen.'' En dat zijn club slechts tiende is geworden in de competitie vindt Ad zo slecht nog niet. Er wordt volgend jaar toch maar mooi weer Europees voetbal gespeeld in het Willem II-stadion, voor het eerst sinds de Champions League-deelname in 1999.

En ook de heethoofden van toen zijn ondertussen bijgedraaid. 103 bussen vetrekken er morgen vanuit Tilburg naar De Kuip. Willem II mag in het thuistenue spelen en weet zich gesteund door 15.000 fans, het drievoud van het aantal PSV-supporters dat de trip naar Rotterdam maakt. Dat versterkt het thuisgevoel. En de fans weten zich gesterkt door de statistieken. Willem II verloor nog nooit een bekerfinale, al dateren de twee overwinningen uit een ver verleden: 1944 en 1963.

En dit jaar komt er een derde bekertriomf bij. Daar is ook Maaskant van overtuigd. Als de supporters na de training informeren wanneer de huldiging op de Heuvel in Tilburg start, antwoordt hij heel beslist. ,,Elf uur.'' Tenzij er verlengingen volgen? ,,Daar ga ik niet van uit. Nee hoor, we scoren gewoon in de 88ste minuut.''

    • Dirk Vandenberghe