Watskeburt!

,,Props voor de heist rocker en de watskebuurt, watskebizzy bizzle rob robber, mensen praten serieus maar ze weten van geen ene kaaaaankermoer. Watskeburt!'' Vrolijke nonsenstaal, kortom, in een even vrolijk rapnummer. Watskeburt van De Jeugd Van Tegenwoordig is een onvervalste surprisehit, een hype waar ook al bijbehorende Watskebiertje-glazen van zijn. Dat alles mee dankzij het merkwaardig aanstekelijke, bijna dadaïstische refrein: ,,Je bent een sjembek dat zeurt, Maar je weet niet watskeburt, watskeburt, watskeburt. Je bent een MC dat dropt. Maar je komt niet tot de grond, tot de grond, tot de grond.''

Kortom: de heren Vieze Freddy, Willie Wartaal en B-Dronng weten hopelijk zelf wel waar ze het over hebben, maar voor de argeloze luisteraar is er geen touw vast te knopen aan deze rare woordenstroom, die neergelegd wordt in een al even vreemd, niet thuis te brengen accent. En dan hebben we nog die moddervette, zuigende discobeat, gemaakt door de huisproducer van het stel, Majoor Vlosshart de Neger des Heils.

Achter dat schitterende pseudoniem gaat dan weer Bastiaan Bron schuil, de man die als Bastian ook al zulke leuke, funky plaatjes maakt. Als zodanig maakte hij zichzelf beroemd met de `tietenclip' bij You've Got My Love, een filmpje dat bewijst dat een simpel, doch briljant idee, close-ups van deinende, maar verder discreet verpakte borsten, meer waard is dan een gigabudget.

Dat is ook de gedachte achter de clip van Watskeburt, die tegenwoordig vooral op verzoekkanaal The Box zijn rondjes draait. Net als het borstenfilmpje moet ook deze clip het van een gimmick hebben. In dit geval betreft het de rare camerahoeken. Geen moment wordt dat ding gewoon rechtop gehouden, meestal zien we door de horizontaal gehouden lens hoe de protagonisten zich in allerlei grappige of stoere poses over de camera buigen.

Een uitbundig verlichte balzaal, een grootsteedse winkelstraat, een steegje, een soort buitenwijk, een snackmuur: het komt allemaal voorbij, terwijl de horizon soms zelfs verticaal lijkt te liggen. Intussen wordt er vrolijk met de wodkafles gezwaaid en zien de mannen met die briljante groepsnaam De Jeugd Van Tegenwoordig, in een groter verband overigens actief als De Spaarndammer Buurt Kliek, er vooral reuzestoer uit met hun mutsen en capuchons. Het lijkt warempel wel een soort parodie op het hele urban-fenomeen. Een logischer verklaring is er niet voor deze superieure ongein.

    • Jacob Haagsma