Vraag van de lezer

Ik woon in het buitenland en wil graag meedoen aan het referendum. Kan dat? (Marijke Akkerboom)

Ja, maar als u zich nog moet laten registreren als kiesgerechtigde bent u te laat.

Nederlanders in het buitenland kunnen meestemmen bij het referendum over de Europese Grondwet, mits ze op 1 juni 18 jaar of ouder zijn en zich tijdig hebben laten registreren als kiesgerechtigde. In Nederland woonachtige buitenlanders kunnen aan het Nederlandse referendum over de Europese Grondwet niet meedoen, ook niet als ze uit een ander EU-land komen.

Het speciale registratieformulier voor in het buitenland wonende Nederlanders die aan verkiezingen willen meedoen, is verkrijgbaar via of te downloaden van de website www.ukomttochook.nl. Het formulier voor deelname aan het referendum had uiterlijk 19 april binnen moeten zijn (bij de gemeente Den Haag). Voor het referendum hebben zich 18.968 Nederlandse kiezers in het buitenland laten registreren.

Wie eenmaal als kiesgerechtigde in het buitenland is geregistreerd kan op drie manieren meestemmen: schriftelijk, bij volmacht of (voor wie op 1 juni toevallig in de buurt is) op een stembureau naar keuze in Nederland.

(Joop Meijnen, Europaredactie)