Transparanten willen geld zien

Partijvoorzitter G. de Wit van Transparant Nederland constateerde het met een mengeling van verontwaardiging en verbazing: ,,Alle politieke partijen hebben subsidie gehad van de Referendumcommissie en wij als enige Europese partij niet''. Daartegen heeft de Nederlandse pendant van Europa Transparant, het vehikel waarmee Europees klokkenluider Paul van Buitenen zichzelf vorig jaar gekozen kreeg in het Europees Parlement, bezwaar aangetekend bij de commissie.

Gisteren mocht De Wit het bezwaar van Transparant Nederland mondeling toelichten bij de Referendumcommissie, die daartoe in een Haags pand een hoorzitting hield onder leiding van voorzitter C. Kortmann. Een beweeglijke en in de tropische temperaturen hevig transpirerende De Wit maakte omstandig zijn punt duidelijk, compleet met geschreven pleitnota voor Kortmann en zijn medewerkers. Volgens De Wit kunnen de traditionele politieke partijen voor hun campagnes voor of tegen de Europese Grondwet zowel profiteren van reguliere subsidie voor politieke partijen alsook van een deel van het miljoen dat de Referendumcommissie te verdelen had.

Transparant Nederland had het gevraagde bedrag willen gebruiken voor een neutrale voorlichtingscampagne over de Grondwet. 20.000 Euro was bestemd voor de bouw van een ,,professionele website'' ten behoeve van ,,alle stemgerechtigden met een internetaansluiting'' zoals het in de verworpen aanvraag heette. Nu hebben vrijwilligers de site gebouwd. Kosten: 48.000 euro. Binnen twee weken besluit de Referendumcommissie of Transparant Nederland alsnog een deel van die kosten terugkrijgt.