Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRE

Liefde gaat door de maag. Aflevering in een serie waarin mannen en vrouwen voor de camera een gerecht maken voor een dierbaar persoon. Vanmiddag bereidt kok van het Nederlands elftal Johan Klein Gebbink een traditionele Surinaamse pindasoep. Ned.1, 16.30-17.00u.

Het Geluk van Nederland: Waar bent u in de liefde? Eerste deel van een vierluik over de liefdesfasen: verliefd, verloofd, getrouwd en gescheiden. Een aantal paren wordt ondervraagd over het moment dat de vonk oversprong en wat daarvan nog over is. Ned.3, 20.25-21.00u.

Tegenlicht: Bagdad Reality TV. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Business class. Gasten zijn onder anderen vice-premier Laurens Jan Brinkhorst en ex-VVD'er Geert Wilders. RTL5, 11.00-12.10u.

NATUUR & SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de finale van het KNVB-bekertoernooi (Amstel Cup) tussen Willem II en PSV. SBS6, 17.30-20.30u.

Hart in Aktie: Borneo. Speciale uitzending over de natuurproblematiek op Borneo met aandacht voor de verminderde popupatie orang-oetans door palmolieplantages en massale houtkap en plannen om nieuwe en bestaande bosgebieden te beschermen. SBS6, 20.30-21.30u.

Felderhof in Kenia. Slot van een tweeluik waarin Rik Felderhof Kuki Gallmann, een vriendin van de overleden prins Bernhard, in Kenia ontmoet. Zij brengen onder andere een bezoek aan het Wilderness Education Centre. Ned.1, 22.45-23.25u.

KUNST

Viktor en Rolf: Because we are worth it. Jarenlang maakten Viktor & Rolf met veel succes mode als kunst. Maar na een overzichtstentoonstelling in het Louvre is de tijd rijp voor de grote overstap naar de mode- en parfumindustrie. Het wereldmerk L'Oréal heeft hen inmiddels omarmd. Ned.1, 18.30-19.30u.

R.A.M. In de laatste uitzending van dit seizoen aandacht voor de veelomvattende voorstelling Fort Europa, geregisseerd door Johan Simons. Ook een gesprek met de 80-jarige gerenommeerde Britse theaterregisseur Peter Brook over zijn voorstelling Tierno Bokar. Verder Arnon Grunberg met regisseur Guy Cassiers over zijn bewerking van A la recherche du temps perdu van Marcel Proust. Ned.3, 19.20-20.25u.

FILM

Junior (Ivan Reitman, 1994, VS). Wetenschappelijk minder sterk onderbouwde komedie waarin proefkonijn Arnold Schwarzenegger zwanger is. Hij trekt vrouwenkleren aan en moet al snotteren om de eerste de beste sentimentele tv-reclame. Met Danny DeVito als gynaecoloog en Emma Thompson als klunzige wetenschapster. BBC1, 16.40-18.25u.

.Heat (Michael Mann, 1995, VS). Zowel Al Pacino als Robert De Niro excelleren in cops and robbers-epos, respectievelijk als briljante, werkverslaafde politie-inspecteur en supercrimineel. Los Angeles is het 20ste-eeuwse frontier-gebied in deze grotestadswestern. Veronica, 20.30-23.40u.

.Analyze This (Harold Ramis, 1999, VS). Hitkomedie van de regisseur van Groundhog Day is een vaardige en zeer onderhoudende aaneenschakeling van psychiater- en maffiagrappen. Gangsterbaas Robert De Niro schakelt de hulp in van de bekommerde psychoanalyticus Billy Crystal. De lengte van elk consult wordt vastgesteld onder dreiging van een revolver. Net5, 21.40-23.35u.

.Cast Away (Robert Zemeckis, 2000, VS). In moderne variant op het verhaal van Robinson Crusoë spoelt Tom Hanks aan op een onbewoond eiland en moet daar zien te overleven. Uitgebeend en doeltreffend scenario biedt Hanks als voornaamste tegenspeler een volleybal. Ondanks alle tegenslagen blijft de film optimistisch van toon. BBC1, 21.55-0.30u., onderbroken door nieuws.

.Plaza Suite (Arthur Hiller, 1971, VS). Geestige adaptatie van stuk van Neil Simon laat Walter Matthau excelleren in verschillende rollen in drietal sketches, gesitueerd in dezelfde hotelsuite. BBC2, 0.55-3.00u.

.Superman III (Richard Lester, 1983, VS). Derde Supermanfilm, ironisch geregisseerd door Lester, wordt gekenmerkt door genreparodieën en tegendraadse humor. Christopher Reeve alias Clark Kent alias Superman maakt een diepe identiteitscrisis door, wil de mensheid niet meer helpen en zet in een dronken bui de toren van Pisa recht. Richard Pryor is computercrimineel die de wereld wil veroveren. Maandag, BBC1, 15.40-17.40u.

RADIO

OVT. In het eerste uur onder meer een gesprek met hoogleraar in de geschiedenis van de natuurwetenschappen Rob Visser over de evolutietheorie en een gesprek met musicoloog en componist Elmer Schönberger over de geschiedenis van Le sacre du printemps, het muziekstuk van Stravinsky. In het tweede uur aandacht voor `Hotel Lux' in Moskou dat binnenkort wordt gesloten. Honderden communisten uit de hele wereld bereidden er in de jaren twintig en dertig de wereldrevolutie voor. Radio 1, 10.04-12.00u.

Radio atelier: Het wonder van Carnisse. Vincent Bijlo laat in deze reportage bewoners van de nieuwbouwwijk Carnisseland aan de zuidkant van Rotterdam de zonnige kant van de wijk zien. Overal zingen vogels, er worden alleen meisjes geboren, en in een straat schittert de kerstversiering in het vroege ochtendlicht. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum bonum pulchrum. Onder meer een gesprek met de 17-jarige kleinzoon van Johannes Nowee die 63 boeken schreef over de avonturen van Arendsoog en zijn trouwe metgezel Witte Veder. Zeventig jaar geleden verscheen het eerste deel. 747AM, 23.00-24.00u.