Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een reportage over de verkiezingen in Libanon en de invloed van de shi'itische beweging Hezbollah. Ned.3, 22.10-22.35u.

PRAATPROGRAMMA

Paul Rosenmöller en ... In deze aflevering ontmoet de oud-politicus oud-trainer van AZ Co Adriaanse. Na het pijnlijke ontslag bij Ajax zag de toekomst van Adriaanse er somber uit, maar AZ bood hem de kans op een sportieve revanche. Met zijn aanstelling bij FC Porto keert hij terug op het hoogste podium van het internationale voetbal. Ned.1, 20.30-21.15u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Lenette van Dongen: Vedette. Theatershow van cabaretière Lenette van Dongen met liedjes, hilarische momenten en ontroerende verhalen. Poëzie en het alledaagse gaan gebroederlijk naast elkaar. Ned.3, 20.10-21.33u.

Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Rechtstreekse uitzending van de laatste finaleavond en bekendmaking van de winnaar of winnares. Vanavond spelen Hyuk Joo Kwun uit Korea en Yossif Ivanov uit België werk van Ravel, Sjostakovitsj en Brahms. Canvas, 20.15-1.30u.

De tweelingtest. Tweede aflevering van de zoektocht naar de meest identieke eeneiige tweeling van Nederland. Vanavond worden 50 tweelingen bekeken op lengte, gewicht, tanden (gebit, lachlijn), ogen (hoeveel plus ofmin, afwijkingen, patronen etc.) en voorkeurshand. Ned.2, 20.45u.

Soul deep: The story of black popular music. Vierde van zes delen over het ontstaan van soul, met vanavond aandacht voor de muziek van Otis Redding die, afkomstig uit het verdeelde en verbitterde zuiden, er in slaagde in de jaren '60 ook een blank publiek te bereiken. BBC2, 22.00-23.00u.

FILM

An American in Paris (Vincente Minnelli, 1951, VS). Voorname MGM-musical laat Gene Kelly, op de klanken van Gershwin, een Amerikaanse droom belichamen: die van een arme kunstenaar in Parijs. Ook met Oscar Levant, Nina Foch, I Got Rhythm, Embraceable You, Our Love Is Here to Stay, en Stairway to Paradise. BBC2, 15.20-17.10u.

The Borrowers (Peter Hewitt, 1997, GB/VS). Op geavanceerde visual effects leunende jeugdfilm naar boeken van Mary Norton. Parasiterende mini-mensen (10 cm.) sluiten vriendschap met door huisbaas John Goodman belaagde mensenfamilie. Net5, 17.35-19.05u.

Krull (Peter Yates, 1983, VS). Van verbluffende special effects voorzien maar steriel sword and sorcery-sprookje. Op middeleeuws ogende planeet bevrijdt een prins zijn prinses uit handen van kwade tiran. Met Ken Marshall, Lysette Anthony. RTL5, 20.30-22.45u.

The Game (David Fincher, 1997, VS). Geraffineerde thriller over schatrijke zakenman (Michael Douglas) die een uitnodiging krijgt aan een geheimzinnig spel deel te nemen. Intrigerende film over egoverlies en het plezier van een schijnwereld. Net5, 21.00-23.25u.

Fatal Beauty (Tom Holland, 1987, VS). Whoopi Goldberg speelt ontwapenende hoofdrol van oprecht bewogen narcotica-agente in half-komische politiefilm met schijnheilige moraal. Zij weet Sam Elliott, de lijfwacht van een drugsdealer, voor de goede zaak te winnen. Net5, 23.25-1.25u.

Lawrence of Arabia (David Lean, 1962, Engeland). Klassieker blijkt een zeer moderne film te zijn en minder mechanisch-spectaculair dan de huidige avonturenfilms. Peter O'Toole bereikte sterstatus dankzij rol van legendarische Britse officier (1888-1935). Ook met Omar Sharif, Alec Guinness, Anthony Quinn. Ned.1, 23.55-3.20u.

The Age of Innocence (Martin Scorsese, 1993, VS). Scorsese's getrouwe adaptatie van de gelijknamige roman van Edith Wharton compenseert gebrek aan ironisch commentaar van de schrijfster met een uitgekiende aankleding. Met Michelle Pfeiffer als de vrijgevochten gravin Olenska, die opschudding veroorzaakt in de rigide New Yorkse society van 1870, en samen met de reeds verloofde Archer (Daniel Day-Lewis) lijdt onder een gevaarlijk smeulende, maar nimmer geconsumeerde passie. Met Winona Ryder. RTL4, 0.10-2.35u.

RADIO

Knetterende letteren. Onder meer een discussie over de vraag of vrouwen meer van boeken dan van seks houden. En een gesprek met germanist/vertaler Gerda Meijerink over de Duitse schrijver W.G. Sebald die op ingetogen manier de vergeten verhalen van mensen vertelt die door oorlog en vernietiging op drift zijn geraakt. 747AM, 14.02-15.00u.

Club van 100. Portret van clublid Wouter die als radiopiraat een gesprek heeft met auralezeres en burnout-deskundige Winifred. Het gesprek gaat over het laatste songfestival, de komst van yuppen naar het boerenland en waarom het goed is dat baby's huilen. 747AM, 15.02-14.40u.

Opium. Gesprek met violist Theo Olov over zijn boek Oskar Back en veertig jaar Nationaal Vioolconcours waarin hij het belang van deze Hongaarse violist en leermeester voor de internationale reputatie van het vioolspel in Nederland beschrijft. Verder gesprekken met dichter Wiel Kusters en muziekjournalist Stan Rijven. De laatste bekeek de documentaire Lomax, the songhunter. Radio 1, 19.04-20.00u.

Met het oog op morgen. Live vanuit de Balie in Amsterdam met onder anderen minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst over het Europees referendum van 1 juni en Elsevier-redacteur Syb Wynia die een `nee-stemadvies' gaf. Radio 1, 23.04-24.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met filmmaker Eddy Terstall die plannen heeft een overstap naar de politiek te maken. Radio 1, 0.04-1.00u.