Telemann:

Reeds Georg Friedrich Telemann (1681-1767) voorzag dat 2005 een Don Quichot-jaar zou worden, vierhonderd jaar na Cervantes' boek over de `Ridder van de droevige figuur' en zijn knecht Sancho Panza. Telemann componeerde niet alleen de komische opera Don Quixote op de bruiloft van Comacho (1761) maar ook de burleske Suite Don Quixote, nu gespeeld door het Apollo Ensemble dat de cd volmaakte met heel aardige Telemann-concertjes.

De Suite Don Quixote is aantrekkelijke barokmuziek, levendig, afwisselend, expressief en beeldend. We horen in 18de eeuwse programmamuziek Don Quichot 's morgens opstaan, zijn flitsende gevecht met de windmolens, zijn verliefde zuchten naar prinses Dulcinée, zijn beduvelde knecht Sancho, zijn galopperende paard Rosinante, Sancho's ezel en Don Quichot die moe maar tevreden in bed stapt na een welbestede avontuurlijke dag.

Suite Don Quixote

(Apollo 008, www.apollo-ensemble.nl)****

    • Kasper Jansen