Shoppen?

Ik heb ooit een lijfrenteverzekering afgesloten die in oktober van dit jaar vrijkomt, als ik 70 word. De uitkering is 13.620 Amerikaanse dollar. Ik zou dit geld het liefst pas over vijf jaar ontvangen, en dan over een korte periode van bijvoorbeeld drie jaar. Ik heb het nu nog niet nodig, maar dan wel. Kan ik dit bedrag opnieuw vastzetten, zonder dat ik er inkomstenbelasting over hoef te betalen? Moet dit dan bij dezelfde instelling, of mag ik shoppen met het bedrag? Of kan ik het toch beter nu laten uitkeren wegens de dalende dollarkoers?

(E.v.d.B.)

Het bedrag van een lijfrenteverzekering die vrijkomt, mag u onderbrengen waar u wilt. U kunt dus shoppen en de verzekeraar kiezen die de beste voorwaarden biedt.

Maar ik denk dat u er wel inkomstenbelasting over moet betalen. Het uitgangspunt van de fiscus is of u over het geld kunt beschikken. En dat kunt u. Dat u daar vrijwillig van afziet, is iets waar de belastingdienst geen rekening mee hoeft te houden. Over de koers van de dollar doe ik geen voorspelling.

    • Wilma van Hoeflaken