Schuimbekkend in de nacht

Het OM verwijt drie mannen dat ze te laat 112 gebeld hebben waardoor een vrouw is overleden. ,,Ze had gedronken en vertelde dat ze xtc op had.''

Toen Achmed H. op zondagavond 30 november thuiskwam in Leiden en zijn vriendin er niet was, werd hij ongerust. Hij belde een aantal vrienden, maar niemand wist waar ze was. Vroeg in de ochtend werd hij gebeld: ,,Kom snel, het gaat niet goed met Chantal.'' Die ochtend stierf zijn vriendin aan een overdosis drugs en werd Achmed verdacht van nalatigheid.

De rechtbank in Den Haag behandelde gisteren de zaak tegen Achmed en zijn vriend Driss B. Het openbaar ministerie acht hen schuldig aan de dood van de 27-jarige Chantal op 1 december 2003. Ze hadden te laat de hulp van hulpverleners ingeroepen toen zij in nood was. De zaak tegen een derde verdachte, Abdullah B., werd uitgesteld omdat zijn advocaat het dossier te laat ontvangen heeft. Driss zit inmiddels al een straf uit voor een gewapende overval.

Chantal Heijmans dronk veel en gebruikte drugs. Haar ex viel haar lastig en haar uitkering zou snel worden stopgezet. Ze had bovendien te horen gekregen dat ze ernstig ziek was. Achmed had eerder die 30ste november geregeld contact met haar gehad. ,,Het ging over het eten van die avond, niks bijzonders.'' Na zijn bezoek aan de broers Abdullah en Driss leende hij wat dvd's om samen met Chantal te gaan kijken, maar zij was niet thuis.

De broers Abullah en Driss hadden de hele avond bezoek, ze dronken en gebruikten wiet en cocaïne. ,,Ik heb zeker voor twintig euro wiet opgerookt'', zei Driss gisteren tijdens de zitting. Toen de visite vertrokken was, kwam Chantal langs. ,,Ze had duidelijk gedronken en ze vertelde dat ze xtc op had.'' Chantal luchtte haar hart bij hem en samen dronken ze wat baco's.

,,Ineens viel ze op de grond en begon te schuimbekken. Ik wist niet wat er aan de hand was. Ik schrok me rot'', vertelde Driss. Na een paar minuten stond Chantal weer op en zei dat er niks aan de hand was. Een half uur later kreeg ze weer een aanval. Ze haalde moeilijk adem en verslapte. Het was twee uur 's nachts.

,,In eerste instantie heb ik geprobeerd haar water te geven, daarna heb ik haar op het balkon gezet voor frisse lucht. Toen dat niet hielp, heb ik haar onder de koude douche gezet'', vertelde Driss. Chantal begon weer te ademen en Driss legde haar op bed. Driss probeerde door middel van reanimatie Chantal beter te laten ademen. Zijn broer, die wakker geworden was van het lawaai, belde Achmed. ,,Misschien dat hij wist wat we moesten doen, dat het al vaker was voorgekomen.''

,,Ik dacht dat ze een grap maakten'', vertelde Achmed. ,,Ik hoorde dat ze gedronken hadden.'' Hij hing op en sliep verder. Na een volgend telefoontje probeerde Achmed een taxi te regelen. Toen dat niet lukte pakte hij zijn fiets en reed richting het huis van de broers. ,,Je moet 112 bellen, zei ik tegen ze, maar zij wilden wachten tot ik er ben.'' Het was inmiddels half zes 's ochtends.

Na aankomst zag Achmed zijn vriendin en belde gelijk 112. Het duurde 17 minuten voordat de ambulance kwam, omdat er een groot verkeersongeluk wasgeweest in de buurt. ,,Ik wist verder niet wat ik moest doen'', zei Achmed.,,Chantal, wordt wakker, je bent een sterke meid, heb ik gezegd.'' Chantal overleed even later in het ziekenhuis.

De officier van justitie acht nalatigheid bewezen en eist een taakstraf van 240 uur voor Driss B. en 200 uur voor Achmed H. Beide advocaten pleiten voor vrijspraak, omdat zij vinden dat hun cliënten alles gedaan hebben wat in hun macht lag. De rechter doet op 10 juni uitspraak.

    • Arold Roestenburg