Schoten in restaurant in Amsterdam

In Chinees restaurant Nam Tin in het centrum van Amsterdam is gistermiddag rond half vier een man neergeschoten. Het slachtoffer is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis.

De dader zou met een vuurwapen in zijn hand en een helm op het restaurant aan de Jodenbreestraat tegenover het Rembrandthuis zijn binnengekomen en gericht hebben geschoten op het slachtoffer. De dader is nog voortvluchtig, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie. ,,Het slachtoffer is iemand met een Chinees uiterlijk, maar we hebben zijn identiteit nog niet vastgesteld.''

Anderhalf uur na de schietpartij zijn twee mannen en een vrouw met een Aziatisch uiterlijk die op het terras van restaurant Soep en Zo tegenover Nam Tin zaten, door de politie meegenomen voor verhoor. ,,Dat wil niet zeggen dat ze verdachten zijn'', aldus de woordvoerder van de politie.,,Het zijn getuigen.''

Medewerker B. Knol van Soep en Zo heeft gezien hoe de drie in het zwart geklede personen ,,in één klap in de boeien werden geslagen en in een bus meegenomen''. Volgens de politie wilden ze niet vrijwillig meewerken aan een onderzoek.

De toestand van het slachtoffer was gisteravond ,,zorgwekkend'', aldus de politie. Hij zou een vaste klant van het restaurant zijn. Over het motief van de dader of het circuit waarin deze wordt gezocht kan de politie gisteravond nog niets zeggen.

In het restaurant, dat veel bezocht wordt door gezinnen omdat het als kindvriendelijk bekend staat, bevonden zich op het moment van het incident enkele gasten. Zij bleven ongedeerd.

Tot enkele honderden meters van het restaurant is de Jodenbreestraat na de schietpartij afgezet door ruim tien politieauto's, twee ambulances en de brandweer. Bij het nabijgelegen stadhuis landde een traumahelikopter.

Sinds 2000 zijn er in de regio Amsterdam 17 liquidaties geweest, waarvan zeker tien overdag en op openbaar toegankelijk terrein. Eind 2003 werd de Bulgaarse crimineel Konstantin Dimitrov op klaarlichte dag tussen het winkelend publiek neergeschoten op de Dam. Eerder, in 2001 werden er in het Japanse restaurant Kobe in het centrum van de stad twee Joegoslavische mannen en een vrouw doodgeschoten.