Relschopper in beeld?

De Rotterdamse politie tracht de identiteit van relschoppers tijdens de laatste Feyenoord-Ajax te achterhalen door foto's op televisie en internet te publiceren. Een acceptabele methode?

Ton Strooband, manager van de officiële supportersvereniging Feyenoord: ,,Ik heb daar hele gemengde gevoelens over. Enerzijds vind ik het goed als ze worden opgespoord, want ook Feyenoord-supporters zijn gebaat bij rust en veiligheid. Anderzijds hanteert de politie alleen dit soort methodes bij moordenaars en roofovervallers en we praten hier nog altijd over voetbalsupporters. Nee, ik heb alle foto's op internet bekeken, maar ik heb niemand herkend. En ik ken toch heel wat mensen. Volgens mij geeft dat wel aan dat er heel wat mensen van buiten de Rotterdamse regio bij zaten.''

Korpschef A. Meijboom van Politie Rotterdam-Rijnmond eerder deze maand: ,,We gaan deze groep helemaal achterover trekken. Ik heb geen twijfel over de hardheid van de dossiers. Je ziet mensen echt iets doen. Het waren heel gerichte acties tot moordaanslagen. Een deel van de oplossing ligt in het geven van collectieve verantwoordelijkheid. Ben je erbij als zoiets gebeurt, dan heb je pech en zou je wat mij betreft een stadionverbod moeten krijgen. Tenzij je kunt vertellen wie er een zootje van heeft gemaakt. [Via de `elektronische dossiers' moet de pakkans hoger worden] We bieden die voetbalgekken een kansberekening.''

Rob van der Veen, voorlichter Politie Amsterdam-Amstelland: ,,Wij hebben in 2003 en vorig jaar al foto's van supporters op televisie gebracht. Het ging om ongeregeldheden bij in totaal drie wedstrijden van Ajax, tegen Heerenveen, Brugge en Juventus. We hebben toen alles bijelkaar zo'n 25 foto's op internet en op televisie laten zien en in 95 procent van de gevallen hebben we de identiteit achterhaald. Niet iedereen hebben we gevonden, want soms konden we alleen de achterkant van iemand tonen. Sommigen belden al voordat de uitzending van Opsporing Verzocht was begonnen, want ze wisten via een uitzending van de regionale omroep dat ze op televisie zouden komen. Kritiek of problemen hebben we niet gehad: we mogen in principe de eerste de beste winkeldief laten zien, waarom dan geen mensen die bijvoorbeeld geweld tegen de politie gebruiken? Als je dat doet, verlies je volgens mij elk recht op privacy.''

Gert Onne van de Klashorst van College Bescherming Persoonsgegevens: ,,Natuurlijk is het goed als die hooligans worden opgespoord. Alleen kan je je afvragen of het publiceren van foto's op internet een proportioneel middel is. Je staat al snel voor eeuwig op internet en dat gaat natuurlijk verder dan dat je foto in een wijkkrantje verschijnt. Verder hebben wij er geen zicht wat die mensen op hun kerfstok hebben. Het maakt immers nogal verschil uit of je op een ME'er inslaat of dat je een paaltje van de RET uit de grond wrikt. Daar komt bij dat het in principe nog steeds om verdachten gaat. En worden deze foto's als laatste middel gebruikt om de indentiteit te achterhalen of is het de gemakkelijkste weg?''

Woordvoerder van Politie Rotterdam-Rijnmond: ,,Dankzij de foto's op televisie en op internet zijn er nu 24 aanhoudingen verricht. Van die groep hebben zich er 21 gemeld. En het gaat om mensen die uit alle delen van Nederland komen, van de Rotterdamse regio tot aan Ede, Veenendaal en Marum aan toe. Zodra men zich heeft gemeld, wordt dat op de plaats van de foto gemeld. Meer dan 160.000 mensen hebben inmiddels de site (www.politie-rijnmond.nl) bezocht en we hebben nu driehonderd tips die we aan het natrekken zijn. We zetten in clusters 250 foto's op het net – nu zijn het er zestig – en dat zijn allemaal mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging. Ze hebben een steen in hun hand of ze gooien. Daarna komen we met nog eens 250 foto's van mensen die er in elk geval bij waren. Meelopers. Ja, het kost allemaal veel tijd, maar die tijd nemen we. Er zijn dingen gebeurd die we met z'n allen niet mogen accepteren.''

    • Erik van der Walle