Rechter dwingt orkest om te spelen

De rechtbank in Almelo dwingt het Orkest van het Oosten en dirigent Jaap van Zweden vanavond op te treden voor een halfvolle zaal in het Rabotheater te Hengelo. Dat is de uitkomst van een kort geding dat gisteren diende voor de president van de rechtbank.

Het Rabotheater had het kort geding aangespannen toen het Orkest van het Oosten het optreden wilde annuleren omdat er te weinig belangstelling was. Van de 741 beschikbare kaarten zijn er 240 verkocht. Het orkest vreesde voor `imagoschade' bij spelen voor een halfvolle zaal. In het contract tussen theater en orkest staat geen bepaling over het minimumaantal bezoekers. ,,Als gezelschappen toegestaan wordt op het laatste moment optredens te annuleren, leidt dit tot minder klandizie en een geringer aanbod'', betoogde advocaat E. Nijkamp namens het theater.

Orkestdirecteur H. Mannak zegt de uitspraak te respecteren en vanavond, met Van Zweden, in Hengelo op te treden. ,,Ook al zal dit het orkest schaden.'' Van Zweden, zei Mannak, ,,is omwille van het orkest bereid zijn goede faam op het spel te zetten''. In andere steden is de belangstelling voor optredens van het orkest veel groter dan in Hengelo. In december vorig jaar trok een uitvoering van Mahler in Hengelo 162 toeschouwers. Niet goed bezette zalen ,,demotiveren musici'', aldus Mannak. ,,Zelfs in Birmingham trekken wij als onbekend orkest een volle zaal.''