Pat Metheny Group:

Op platenfirma's wordt veel gekankerd, maar wie een plaat als The Way Up in de winkel weet te krijgen, mag niet klagen. Ruim 68 minuten muziek verspreid over slechts vier titels, van `Opening' tot `Part 3'.

Nog abstracter is de inhoud. Er staan op deze cd enkele pakkende fragmenten maar die zitten verstopt in die enorme stukken. En al luister je je suf, het blijft raden wat gitarist Pat Metheny en toetsenman Lyle Mays met deze cd bedoelden te maken. Een grootse jazzrock-symfonie? Een geluidsband bij een film? De gasten bij Metheny's kwartet, trompettist Cuong Vu en mondorgelspeler Gregoire Maret, komen nauwelijks uit de verf.

Op 2 juni staat dit sextet in Ancienne Belgique in Brussel en op 7 en 8 juni in het Utrechtse Vredenburg. Waar dit werk compleet wordt herhaald, desnoods gelezen van bladmuziek volgens Metheny. Dat laatste zou helemaal niet gek zijn want The Way Up klinkt als een papieren bedenksel.

The Way Up

(Nonesuch 7559-79876)**

    • Frans van Leeuwen