Pas

De Verenigde Staten doen met twee teams mee aan de Bermuda Bowl, die in oktober plaatsvindt in de Portugese badplaats Estoril. Het eerste team is titelverdediger Nickell (-Freeman, Meckwell, Hamman-Soloway). De verkiezing van het tweede team vond onlangs plaats tijdens selectiewedstrijden in Houston. Die hadden een verrassende uitkomst, want de winst ging naar Ekeblad (-Rubin, Gitelman-Moss, Greco-Hampson). Het is de eerste keer dat deze spelers de VS vertegenwoordigen op een dergelijk WK. De winst van Ekeblad ging niet zonder slag of stoot. In de halve finale stond het na 120 spellen precies gelijk en moest een barrage over acht extra spellen de beslissing brengen. Daarin scoorde Russ Ekeblad c.s. vier imps meer dan zijn tegenstander: het team van Richie Schwartz, een beroepsgokker uit New York. In de finale was de viermansformatie van Welland (-Fallenius, Mahmood-Rosenberg) favoriet. Na zes van de acht zittingen had Welland een redelijk comfortabele voorsprong. Daarna keerde het tij, vooral dankzij foutloos spel van Fred Gitelman-Brad Moss en Eric Greco-Geoffrey Hampson. Het viertal leverde een schitterende show af. De wereld keek toe, want de wedstrijd werd live uitgezonden op internet via BridgeBase-on-line, een programma bedacht door dezelfde Gitelman. Halverwege de finale kwam Zia Mahmood in een bijzonder probleem. Hij zat oost:

Z/NZ

♠ B 8 5

♡ A 10 8 6

♦ B 9 8 5 4

♣ 9

♠ V 10 6 2

♠ H 4

♡ 9 5 4 3 2

♡ V B 7

♦ 6 3 2

♦ H V 10

♣ 10

♣ A H V 6 2

♠ A 9 7 3

♡ H

♦ A 7

♣ B 8 7 5 4 3

Zia hoorde Eric Greco met de zuidhand 2♣ openen: 10-15 punten met lange klavers (Precisie). Dit bod werd uitgepast naar oost. Zia telde voor de derde keer zijn punten (dat waren er echt twintig), haalde zijn schouders op en zei pas. Hij hoopte natuurlijk dat de kwetsbare Greco veel down zou gaan. Dat viel wel mee, want zuid haalde nog zes slagen (NZ -200). Toch bleek niet bieden met Zia's kaarten verstandig. Op de andere tafel kwamen Moss-Gitelman er met de OW kaarten in ieder geval niet uit na een 1♣ opening door zuid. Hier luidde het eindcontract 4♠ door west. Deze aberratie leidde tot vijf down (OW -250) en tien imps voor Welland en de zijnen.

    • Jan van Cleeff