Nooit meer werken!

Het televisieprogramma Miljoenenjacht van Linda de Mol wekt hebzucht op. Voor je het weet win je 10.000 euro, hoewel die kans natuurlijk klein is. De man of vrouw die de finale haalt, kan met een beetje geluk zelfs tonnen in de wacht slepen door de juiste koffers te kiezen. Net als de deelnemer in het land die toevallig hetzelfde koffernummer koos en wordt uitgeloot.

Linda vraag altijd aan beduusde winnaars wat zij met de prijs gaan doen. Die stamelen dan maar wat. Niemand weet dat. Nooit is er eens één die brutaal in de camera blikt met de woorden: `Beste collega's, vanaf nu ben ik jullie ex-collega. Jullie zien mij daar niet meer terug!'

Nooit meer werken, kan dat? Over prijzen van meer dan 454 euro houdt de Postcode Loterij 25 procent kansspelbelasting in. Dat is de eerste aderlating. Stel je bent 40 jaar, je denkt 90 jaar te worden en je wint netto 500.000 euro. Overigens kan dit bedrag ook netto vrijvallen uit een verkocht huis, gouden handdruk, verkocht bedrijf, erfenis, smartengelduitkering, schenking of een ander kansspel. Kan je met een half miljoen je 90ste halen, zonder werken en zonder ingewikkelde financiële constructies?

De eenvoudigste manier is elk jaar niet meer dan 10.000 euro op te maken. Dan eindig je in 2055 platzak, want 50 maal 10.000 is immers 500.000. Of niet? Nee, want vanaf je 65ste ontvang je als regel levenslang eem volledig AOW, waardoor je nooit platzak bent. Door die AOW mag je in de jaren tot je 65ste best wat meer besteden.

Helaas valt de pot met goud in box 3, waardoor het saldo ieder jaar met 1,2 procent van het resterende saldo vermindert. Een tweede aderlating, tenzij je kiest voor fiscaal vriendelijke maatschappelijke beleggingen, maar dat doen we in dit voorbeeld niet. Je moet dus elk jaar minstens 1,2 procent rendement maken om op peil te blijven. Dat lukt wel met gewoon sparen.

En de inflatie? Die gaat niet van je geld af, zoals de 1,2 procent box 3-heffing, maar hij vermindert wel je koopkracht. Stel dat de inflatie 2,8 procent per jaar is, dan moet je samen met de 1,2 procent heffing ieder jaar minstens 4 procent rendement maken, in de komende 50 jaar.

Dat lijkt mogelijk met sparen.

Terzijde. Denk eens na over dit alternatief voor een lijfrente. Mensen die een bedrag ineens ontvangen en daar inkomen uit willen putten, kopen weleens een levenslange lijfrente bij hun bank of verzekeraar. Zo'n uitkering is door de huidige lage rente geen vetpot. Maar koop je voor datzelfde bedrag op een gunstig moment aandelen van de bank/verzekeraars ABN Amro, Aegon, Fortis of ING, dan zit je op een dividendrendement dat van 4 procent (Fortis) oploopt tot 5,33 procent voor ABN Amro. Daar komt nog bij het vooruitzicht op eventueel hogere dividenden en koerswinsten. Die 4 procent is met sparen of beleggen, of een combinatie van die twee, haalbaar, zoals het er nu uitziet.

Kan je leven van 10.000 euro per jaar? Dat is vergelijkbaar met een bruto arbeidsinkomen van 17.241 euro per jaar in box 1, waar 42 procent inkomstenbelasting en premies vanaf gaan. In feite is het meer wanneer je de 25 jaar AOW (ongehuwden bijna 12.000 euro per jaar) tussen 65 en 90 jaar uitsmeert over de levensloop tussen 25 jaar en 90 jaar. Laten we die 10.000 daarom verhogen tot 13.000 euro schoon of 22.500 euro vuil per jaar, 1.900 euro per maand. Het is maar een voorbeeld! Daar kán je van leven. Denk eens aan de psychische voordelen. Nooit meer wakker liggen van je baan, pensioenbreuken, ontslag, ziekte, collega's of carrière. Geen files meer, altijd uitslapen. Geen zorgen over de verzorging van je nabestaanden, mits je de buit ongeschonden door de erfenisbelasting weet te loodsen. Er is wel een probleempje: je kan amper hypotheekrente in box 1 aftrekken, omdat je in die box geen inkomen meer hebt, behalve de bijtelling van het eigenwoningforfait. Dan maar een huurhuis in een goedkope omgeving.

Een half miljoen euro, ruim een miljoen gulden, is aan de hoge kant. Maar de helft, 250.000 euro, levert ook een mooi inkomen op. Je komt schoon op 5.000 euro plus de 3.000 euro AOW is 8.000 euro. Neem je daar een prettig deeltijd baantje bij, dan zit je goed. Op naar Linda!

    • Adriaan Hiele