Nederlandse televisie vindt Europa `ver-van-mijn-bed'

Voor de NOS is het een wettelijke taak om aandacht te besteden aan Europese politiek. De omroep doet dat onder meer op internet, en heeft maandag-, dinsdag- en woensdagavond speciale uitzendingen over de grondwet en de uitslag van het referendum. De commerciële omroep RTL4 zond gisteren een grondwet-programma uit: Wat stem ik. Het programma was gebaseerd op de referendumwijzer, die mensen helpt bij het bepalen van hun stem.

Het voorlichtingsbureau van het Europees Parlement vindt dat radio en televisie te laat en te weinig aandacht hebben besteed aan de Europese grondwet. Directeur Sjerp van der Vaart van het Bureau Europees Parlement: ,,In Frankrijk wordt vrijwel elke avond in speciale uitzendingen gedebatteerd op tv. De NOS en de commerciële omroepen doen weliswaar meer dan vroeger aan Europa maar het is nog te veel de `ver-van m'n-bed-show'. Ik krijg bij de NOS geregeld te horen dat Europa te ingewikkeld is.'' Volgens Van der Vaart is de televisie pas afgelopen week ,,serieus'' aan de slag gegaan met de grondwet en het referendum.

Peter Kloosterhuis, adjunct-hoofdredacteur van NOS Actueel noemt het ,,flauwekul'' dat de publieke omroep onvoldoende aandacht zou besteden aan de grondwet. ,,In programma's als Buitenhof en Netwerk is er uitgebreid aandacht aan besteed.''

Zes regionale omroepen ontvingen subsidie van het voorlichtingsbureau van het Europees parlement om aandacht te besteden aan de grondwet. RTV West ontving zo'n negenduizend euro. Daarvoor organiseert de zender een live debat en twee korte uitzendingen over de grondwet en de mogelijke gevolgen daarvan voor de regio. Volgens directeur Gerard Milo heeft de zender zelf onvoldoende budget om buiten de reguliere programmering om programma's te wijden aan de grondwet. De zender benadrukt dat er geen voorwaarden zijn gesteld aan de subsidie.

Datzelfde geldt voor RTV Noord-Holland. Die regionale omroep wil niet zeggen hoeveel subsidie door het Europees parlement is verstrekt. ,,Wij gaan mooie programma's maken die er anders niet geweest zouden zijn, daar gaat het om'', zegt adjunct-hoofdredacteur John Jaspers. RTV Noord-Holland zendt dit weekend een debatprogramma uit en reportages over mogelijke effecten van de grondwet voor de regio. Zoals voor de concurentiepositie van de scholen in Noord-Holland en de gevolgen voor boeren.