Massale arrestaties in Zimbabwe gaan door

De Zimbabweaanse politie heeft de afgelopen drie dagen opnieuw duizenden zwarthandelaars gearresteerd. In totaal zijn de laatste tien dagen meer dan 17.000 mensen opgepakt in de informele sector.

De agenten vernietigden ook vlooienmarkten en namen goederen in beslag. De actie, met codenaam `Herstel van de Orde', is volgens de regering nodig om de economische crisis in het land aan te pakken. President Robert Mugabe heeft gezegd dat zijn land ten prooi is gevallen aan woekeraars die schaarse basisgoederen opkopen en aan hogere prijzen verkopen op de zwarte markt.

Voor veel Zimbabweaanse families is de zwarte markt de belangrijkste bron van inkomsten. Zeker 70 procent van de bevolking is werkloos, wat neerkomt op ongeveer acht miljoen mensen. De meest recente arrestaties vonden plaats in de stad Gweru, in het centrum van het land. Eerder werden vooral mensen in en rond de hoofdstad Harare gearresteerd.

De arrestaties leiden tot hevige onrusten. Gisteren kwam het in Harare weer tot confrontaties tussen betogers en de politie. De boze verkopers gooiden met stenen naar de agenten, vernielden voertuigen en blokkeerden wegen.

Volgens oppositieleider Tsvangirai probeert president Mugabe een noodtoestand uit te lokken die hem ongelimiteerde bevoegdheden zou geven.