Marion Jones: `Ik keer terug op m'n oude niveau'

Een strijdlustige Marion Jones (29) voorspelde gisteren na aankomst in Nederland dat ze als sprintster zal terugkeren op haar oude niveau. De Amerikaanse beloofde morgen een voorproefje bij de FBK Games in Hengelo. ,,Want ik ben niet afgeschreven, wat men ook denkt.''

De deelname van Jones aan de FBK Games is omstreden, omdat de organisatoren van Europese wedstrijden de drievoudige olympisch kampioene van 2000 in meerderheid boycotten. De reden: haar naam wordt in verband gebracht met de dopingaffaire rond de Bay Area Laboratory Co-Operative (Balco) in San Francisco.

Pas nadat sponsors van de FBK Games zich voor haar komst hadden uitgesproken en de internationale atletiekfederatie IAAF een `verklaring van geen bezwaar' had afgegeven, besloot `Hengelo' Jones te contracteren. Maar alleen op voorwaarde dat de sprintster haar gage van 100.000 Amerikaanse dollars zou halveren. Daartoe was ze uiteindelijk bereid.

Jones is er veel aan gelegen in Europa te lopen. Zij zoekt zware competitie met het oog op de Amerikaanse selectiewedstrijden voor de wereldkampioenschappen in Helsinki, en ze wil eerherstel voor de slechte naam die organisatoren haar met het startverbod hebben bezorgd. Ongemeen fel reageerde ze gisteren tijdens een persconferentie in Hengelo op die situatie. ,,Ik snap de reactie wel, maar vind het onterecht. Ik heb niets fout gedaan en ben van niets beschuldigd. Daarom is die boycot zo ridicuul.''

Jones kwam in problemen nadat bijna twee jaar geleden werd ontdekt dat Balco de steroïde THG onder sporters verspreidde. Het was een in het laboratorium ontwikkelde designdrug, waarvan de kenmerken aanvankelijk onbekend waren bij de antidopingautoriteiten. Via een klokkenluider werd Balco ontmanteld, waarna Jones' naam op de klantenlijst bleek te staan. De Amerikaanse antidopingorganisatie USADA slaagde er niet in haar tot een bekentenis over doping te dwingen, zodat een schorsing uitbleef.

Inmiddels wordt de zaak Jones onderzocht door een strafcommissie van het Internationaal Olympisch Comité. Aanleiding was begin dit jaar een uitspraak van Balco-eigenaar Victor Conto, dat hij Jones doping had verstrekt én dat hij er getuige van was dat de atlete zich injecteerde met groeihormonen. Als die beschuldigingen waar zijn, wil het IOC Jones haar vijf medailles (twee gouden en drie bronzen) van `Sydney' afnemen.

Hoewel Jones zich presenteert als een schone atlete en schermt met de negatieve uitslagen van alle dopingcontroles die ze heeft ondergaan, erkende ze gisteren dat de affaire haar allerminst onberoerd laat. ,,Natuurlijk heb ik mijn moeilijke momenten; ik ben ook maar een mens. Maar ik laat mijn [sociale] leven er niet door beheersen, want ik moet ook nog een relatie onderhouden en mijn tweejarig zoontje opvoeden.''

Ondanks alles verzacht Jones' komst naar Hengelo de pijn van de afzegging van de zieke Hicham El Guerrouj. De Marokkaan wekte met die late afmelding de woede van directeur Fedde Zwanenburg. ,,Natuurlijk kan een atleet ziek worden, maar wat ik hem kwalijk neem, is dat hij dat hij ons niet in kennis heeft gesteld van de symptonen. Je wordt niet zo maar ziek.''

    • Henk Stouwdam