Hutspot (Gerectificeerd)

Martijn Brenninkmeijer: ,,Ik zie Maher niet als buitenlander. Hij is zo Nederlands.''

Maher Al Dabbagh: ,,Ik ben door en door aangepast.''

Martijn: ,,Je hebt wel een zuidelijk temperament. Je bent veel duidelijker en confronterender dan ik. En je kan écht boos worden. Met veel gebaren en zo. Het is ook heel plotseling weer over.''

Maher: ,,Jij bent altijd zo rustig. Zo rustig dat ik me wel eens afvraag of dat normaal is.''

Maher is kok en documentairemaker en komt uit Syrië. Hij ging op zijn twintigste naar Italië om aan de filmacademie te studeren. In 1992 kwam hij naar Nederland. Samen met Martijn, die beeldend kunstenaar is, runt hij sinds drie jaar café-restaurant en kunst- en cultuurcentrum De Unie in Rotterdam. Maher zorgt voor het eten. Martijn is gastheer, doet de aankleding van het restaurant en de programmering van de optredens en debatten. In de jaren tachtig was De Unie tamelijk highbrow, zegt Martijn. Martijn en Maher willen nu een minder elitair en meer gemêleerd publiek trekken.

We delen veel meer dan we verschillen, zegt Martijn. ,,We delen onze interesse in gezelschap en in lekker eten.''

Maher: ,,We vullen elkaar aan.''

De menukaart is daarvan het bewijs. Die is voornamelijk Italiaans/Siciliaans, maar er staan ook gerechten uit het Midden-Oosten op zoals tabouleh en humus. En oer-Hollandse gerechten als hutspot en asperges. Een restaurant-recensent roemde de sukadelap die nota bene was bereid door een Syriër.

Martijn: ,,En erwtensoep.''

Maher: ,,Eén keer per jaar, ja. Ik vind het lekker, maar het verkoopt slecht. Nederlanders eten het niet. Alleen buitenlanders bestellen de famous Dutch peasoup.''

Heimwee naar Syrië heeft Maher niet echt. Hij gaat er ook liever niet heen voor een bezoek, omdat hij de kans loopt te worden opgepakt om zijn militaire dienst te vervullen. ,,Ik zoek mijn wortels niet. Ik ben een kosmopoliet. Ik heb het gezellig met iedereen.''

Dit is de derde van een reeks foto's over interculturele harmonie.

Rectificatie

In het artikel Hutspot (28 mei, pagina 64) staat dat Maher Al Sabbagh en Martijn Brenninkmeijer eigenaren zijn van restaurant en cultuurcentrum De Unie. Dit is onjuist. De twee ondernemers pachten het restaurant. De programmering van de debatten wordt niet verzorgd door Martijn Brenninkmeijer , maar door de Rotterdamse Kunststichting.

    • Sheila Kamerman
    • Ellie Uyttenbroek
    • Ari Versluis